Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Acces gratuit pentru avocati la Cartea Funciara

Inapoi
Home » Blog » Acces gratuit pentru avocati la Cartea Funciara
acces la cartea funciara - LEGIStm
14/11/2021

Acces gratuit online pentru avocați la datele administrate de ANCPI

 

În Monitorul Oficial nr. 1.065 din 8 noiembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 264/2021 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996precum și pentru modificarea art. 121 din Legea fondului funciar nr. 18/1991.

 

Noul act normativ completează Legea cadastrului introducând avocații în lista celor care au acces gratuit online la datele administrate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și la instituțiile subordonate acesteia. Anterior acestei completări, se acordă acces gratuit online la datele administrate de ANCPI unei game largi de utilizatori: notari publici, executori judecătorești, persoanele fizice şi juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie, cartografie, 2 experţi judiciari, instituţiile şi autorităţile publice, precum şi alte entităţi care îndeplinesc un serviciu public, în scopul îndeplinirii atribuţiilor acestora, în condiţiile stabilite prin ordin al directorului general al Agenției Naționale.

 

Istoricul legislativ arată că în forma adoptată de către Senat în 20 octombrie 2020, avocații nu se regăseau în proiectul normativ. La acel moment, UNBR  a arătat în punctul de vedere transmis Camerei Deputaților, că avocații exercită profesia inclusiv prin raportare la ANCPI și care, astfel este discriminată de la accesul gratuit online la datele agenției, față de celelalte categorii menționate. UNBR  a mai punctat și faptul că, în nenumărate situații avocații sunt obligați potrivit normelor de procedură civilă să indice date exacte din cele administrate de ANCPI sub sancțiunea nulității actelor efectuate. În plus, includerea avocaților în textul de lege și acordarea accesului gratuit este benefică ambelor părți, inclusiv ANCPI, care va putea gestiona în condiții mult mai bune cererile avocaților adresate ANCPI.

 

Astfel, a urmat recunoașterea avocaților printre beneficiarii accesului la datele ANCPI, iar art. 3 aliniat 6 din Legea 7/1996 a fost modificat cu următorul cuprins: ”Pentru îndeplinirea obligaţiilor sale, Agenţia Naţională acordă gratuit acces on-line la seturile de date administrate de aceasta și instituţiile sale subordonate, în funcţie de disponibilitatea datelor în format electronic, notarilor publici, avocaților, executorilor judecătorești, persoanelor fizice şi juridice autorizate să efectueze lucrări de cadastru, geodezie, cartografie, 2 experţilor judiciari, instituţiilor şi autorităţilor publice, precum şi altor entităţi care îndeplinesc un serviciu public, în scopul îndeplinirii atribuţiilor acestora, în condiţiile stabilite prin ordin al directorului general al Agenției Naționale.”

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

O altă modificare adusă legii cadastrului face referire la plata certificatelor de moștenitor. Potrivit noii legi plata acestora se face de către Agenția Națională cu excepția certificatelor de moștenitor eliberate ulterior împlinirii unui termen de doi ani de la data sesizării camerei notarilor publici de către primărie, în cazul succesiunilor nedezbătute, în vederea repartizării cauzei succesorale notarului public competent.

 

De asemenea, potrivit noilor reglementări, cererile de înscriere, precum şi cele pentru obţinerea de informaţii se vor putea face şi în format electronic, fiind înregistrate şi procesate cu efecte juridice echivalente. Comunicările încheierilor, extraselor, copiilor de pe acte sau planuri se pot face în format electronic sau pe suport hârtie, conform solicitării.


Universul Juridic - LEGIStm

 

Totodată, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va avea printre atribuții inclusiv aprobarea regulamentului privind autorizarea şi recunoașterea autorizării persoane lor fizice şi juridice, de către Agenția Națională și instituțiile subordonate, în vederea executării lucrărilor de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României. 

 

ARTCOL SIMILAR: Noutati privind fondul funciar

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: cottonbro pePexels

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty