Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Acces online la Revisal pentru salariati

Inapoi
Home » Blog » Acces online la Revisal pentru salariati
Acces online la Revisal pentru salariati--LEGIStm
26/05/2022

Acces online la Revisal pentru salariați

 

În data de 20 mai 2022 Președintele României a promulgat Legea pentru modificarea și completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii. Este vorba despre Legea 144/2022 care a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 23 mai 2022 și va intra în vigoare în data de 26 mai 2022.

 

Potrivit noului act normativ salariații și foștii salariați vor putea accesa online datele din Registrul de evidență al salariaților (REVISAL). Mai exact, aceștia vor putea vedea, în orice moment, informațiile privind contractele de muncă (durata, timp de lucru, nivel salarial etc.) și vechimea. De asemenea,  vor putea vedea dacă angajatorii le-au plătit contribuțiile către stat. Cu ajutorul unui astfel de extras din Revisal, salariații vor putea demonstra vechimea pe care o au în muncă.

 

După ce solicitarea va fi procesată, se va genera un raport pdf cu informații despre:

 

Pe langă informațiile legate de tipul contractului individual de muncă, salariul, sporurile și cuantumul acestora, noua lege mai prevede ca Revisal să cuprindă și nivelul și specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcții pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

În conformitate cu prevederile art. 34 alin. (1) din Codul Muncii, fiecare angajator este obligat să înfiinţeze un registru general de evidenţă al salariaţilor. Potrivit alin. (7) al aceluiaşi articol, “metodologia de întocmire a registrului general de evidenţă a salariaţilor, înregistrările care se efectuează, precum şi orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”. 

 

În prezent angajatorii completează și transmit datele online în registru, pe Portalul Inspecției Muncii. Aceștia se autentifică cu parola pentru transmiterea online a acestor date. Datele din registru se stochează într-o bază de date administrată de Inspecția Muncii. Așadar, pentru transmiterea datelor, angajatorii se autentifică pe portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/, acolo unde există baza de date online în care sunt păstrate datele şi informaţiile din registru. În acest moment, nu există o procedură prin care salariaţii să poată avea acces la portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/ şi implicit la baza de date online.

 

Procedura de acces online a salariaţilor sau foştilor salariaţi la datele din registrul general de evidenţă a salariaţilor, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se poate dovedi vechimea în muncă și/sau în specialitate se stabilesc în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

 

Până vor avea acces online la propriile date din Revisal, salariații depind în continuare fie de angajator fie de insepctoratul teritorial de muncă. Angajatorii sunt obligați, potrivit HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, să furnizeze salariaților sau foștilor salariați date privind propriul contract de muncă în cel mult 15 zile de la primirea unei solicitări scrise în acest sens. În cazul în care angajatorul nu poate elibera extrasul din Revisal, salariații sau foștii salariați ai acestuia se pot adresa inspectoratului teritorial de muncă, care, tot în interval de 15 zile de la data solicitării, va elibera acestora extrasul.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Icons8 Team pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty