Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Actul de procedura transmis prin fax sau posta electronica

Inapoi
Home » Blog » Actul de procedura transmis prin fax sau posta electronica
Decizie ICCJ. Actul de procedura transmis prin fax sau posta electronica
22/10/2020

Decizie ICCJ. Actul de procedura transmis prin fax sau posta electronica

 

În Monitorul Oficial nr. 961 din data de 20 octombrie 2020 a fost publicată Decizia nr. 45/2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) privind dezlegarea unor chestiuni de drept referitoare la actele de procedura transmise prin fax sau e-mail în ultima zi a termenului procedural.

 

Obiectul dezlegării chestiunii de drept din Decizia pronunțată de ICCJ face referire la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.182 și art. 183 alin. (1) si (3) din Codul de procedură civilă.

 

Prin Decizia nr. 45/2020 instanța a reținut: ”Actele de procedură transmise prin fax sau e-mail, în ultima zi a termenului procedural care se socoteşte pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanţă, este socotit a fi depus în termen”. Astfel, orice persoană, care este parte intr-un dosar, poate să trimită actele de procedură în orice moment al ultimei zile din termen, inclusiv dupa terminarea programului de lucru ale instanțelor de judecată, dacă expedierea se face prin fax sau e-mail. Trimiterea documentelor nu are nicio legătură cu programul de lucru al instanței de judecată, data și ora depunerii documentului fiind cele înregistrate de fax-ul sau poșta electronică a instanței. Potrivit actualei reglementări data care produce consecințe juridice cu privire la depunerea în termen a actului de procedură este data și ora atestate de faxul sau de calculatorul instanței, iar nu data certă a înregistrării actului la instanță conform art. 199 din Codul de procedură civilă și Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești. Atât în cazul faxului, cât și în cazul poștei electronice operațiunile de transmitere se stochează în memoria acestor aparate aflate în dotarea instanței, fiind asigurată astfel reflectarea cu acuratețe atât a operațiunilor de transmitere și a datei și orei la care acestea au avut loc și, prin urmare, determinarea cu certitudine a acestora.

 

Pană la data publicării prezentei decizii, actul de procedură transmis prin fax sau poștă electronică era considerat a fi făcut în termen la data inregistrării acestuia la instanță, actele astfel comunicate fiind asimilate cu depunerea personală la instanță. 

 

Testeaza iLegis

 

Potrivit art. 182 din Codul de procedură civilă: ”Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 24:00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură.” Nu se ia în calcul ziua când începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește. Dacă ultima zi a termenului cade într-o zi nelucrătoare, termenul se va prelungi până în prima zi lucrătoare care urmează. Însă, pentru actele care trebuie depuse la instanță, termenul se va împlini la ora la care incetează activitatea instanței de judecată.

 

Documentele procedurale depuse pană la ora 24:00 a ultimei zile a termenului prevăzut de lege, prin scrisoare recomandată la oficiul poștal, prin curier sau prin intermediul unui serviciu specializat de comunicare, sunt socotite a fi făcute în termen. În acest caz, recipisa oficiului poștal precum şi înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid ori de serviciul specializat de comunicare servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată. Aceste prevederi reprezintă o facilitate pentru părțile din dosar care nu au posibilitatea să ajungă la sediul instanţei în vederea depunerii actelor procedurale.

 

Pentru abonații și cititorii LEGIStm, prezentăm în format pdf:

 

  1. Decizia nr. 45/2020
  2. Codul de procedură civilă.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty