Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Adeverinta electronica verde

Inapoi
Home » Blog » Adeverinta electronica verde
Adeverinta electronica verde - LEGIStm
16/04/2021

Adeverinta electronica verde

 

În data de 17.03.2021 a fost inregistrată la Comisia Europeană Propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului privind un cadru pentru eliberarea, verificarea și acceptarea adeverințelor interoperabile de vaccinare, de testare și de vindecare în vederea facilitării liberei circulații în timpul pandemiei de COVID-19 (adeverința electronică verde). 

 

Adeverința electronică verde va fi introdusă în legislația europeană printr-un regulament şi va facilita deplasarea între statele membre ale Uniunii Europene, în contextul pandemiei de Covid-19. Fiind introdus printr-un regulament, documentul verde va fi obligatoriu pentru toate țările membre UE, deci și pentru Romania. 

 

Adeverința electronică verde este o dovadă care atestă faptul că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 și s-a vindecat. Așadar adeverința verde trebuie sa acopere alte adeverințe eliberate în timpul pandemiei de COVID-19, și anume documente care certifică un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și documente care atestă faptul că persoana în cauză s-a vindecat după ce a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2.

 

Adeverința va fi emisă în format electronic și/sau tipărit în limba națională și engleză și va fi gratuită. În plus, documentul ar trebui să conțină un cod de bare interoperabil, care să poată fi citit digital și care să conțină datele relevante referitoare la adeverință. Statele membre ar trebui să garanteze autenticitatea, valabilitatea și integritatea adeverinței prin sigilii electronice sau prin mijloace similare. Informațiile din adeverință ar trebui, de asemenea, să fie prezentate într-un format lizibil pentru om, fie tipărit, fie afișat ca text simplu. Formatul adeverințelor ar trebui să fie ușor de înțeles și să asigure simplitatea și ușurința în utilizare.

 

Adeverințele care alcătuiesc adeverința electronică verde ar trebui să li se elibereze cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora, indiferent de cetățenie, de către statul membru în care s-a efectuat vaccinarea sau testul sau de către statul în care se află persoana vindecată. Dacă este relevant sau adecvat, adeverințele ar trebui să fie eliberate în numele persoanei vaccinate, testate sau vindecate, de exemplu în numele persoanelor lipsite de capacitate juridică sau al părinților în numele copiilor lor. 

 

Persoanele care nu sunt vaccinate, de exemplu din motive medicale, deoarece nu fac parte din grupul-țintă pentru care vaccinul este recomandat în prezent, cum ar fi copiii, sau penrru ca nu au avut încă posibilitatea sau nu doresc să fie vaccinate, trebuie să își poată exercita în continuare dreptul fundamental la liberă circulație, dacă este necesar sub rezerva unor limitări, cum ar fi testarea obligatorie și carantina/autoizolarea. Astfel, prezentul regulament nu poate fi interpretat ca instituind o obligație sau un drept de a fi vaccinat. Deținerea unei „adeverințe electronice verzi”, în special a unei adeverințe de vaccinare, nu ar trebui să fie o condiție obligatorie pentru libera circulație.

 

 

Libera circulație a persoanelor care nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică, de exemplu pentru că sunt imune și nu pot să transmită virusul SARS-CoV-2, nu ar trebui să facă obiectul restricțiilor, deoarece aceste restricții nu ar fi necesare pentru realizarea obiectivului urmărit.

 

Adeverința electronică verde conține informații esențiale necesare, cum ar fi numele, data nașterii, data emiterii, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic.

 

Adeverințele vor include doar un set limitat de informații necesare. Aceste informații nu pot fi reținute de țările vizitate. În scopul efectuării verificărilor necesare, se controlează numai valabilitatea și autenticitatea adeverinței, verificându-se de către cine a fost emisă și semnată. Toate datele referitoare la starea de sănătate rămân în posesia statului membru care a emis adeverința electronică verde.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Markus Winkler on Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty