Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Ajutor de 700 lei pentru pensionari

Inapoi
Home » Blog » Ajutor de 700 lei pentru pensionari
Ajutor de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub 2000 de lei--LEGIStm
07/06/2022

Ajutor de 700 lei pentru

pensionarii cu venituri sub 2000 de lei

 

În data de 2 iunie 2022 in Monitorul Oficial nr. 542 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 74 din 2 iunie 2022 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, ai sistemului pensiilor militare de stat, precum și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, în luna iulie 2022.

 

Potrivit Ordonanței, pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat si beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi, în luna iulie, un ajutor financiar în cuantum de 700 lei.
 

Ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Muncii prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

In sensul prezentului act normativ prin sintagma ''venituri lunare'' se intelege:

 

 

Astfel, veniturile luate in calcul sunt cele din pensii, cele din indemnizatia sociala și cele din salarii asimilate salariilor. Ajutorul financiar se acordă doar în situatia în care aceste venituri, cumulate și realizate de acceasi persoană, sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.

 

Ajutorul se plăteste, din oficiu, în luna iulie, prin casele teritoriale de pensii și se suportă din bugetul de stat. Ceea ce înseamnă că pensionarii vor primi ajutorul financiar în cuantum de 700 lei, odată cu pensia, fără să facă niciun demers.

 

În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaş, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaş în parte.

Testeaza iLegis 3 zile

 

Ordonanța mai prevede că ajutorul financiar va fi acordat integral, chiar daca veniturile plătite în luna iulie sunt aferente unei fracțiuni de lună.

 

Măsura a fost luată pe fondul crizei pandemice generată de virusul SARS-COV-2 precum și a creșterii prețului la energia electrică. De asemenea, criza razboiului din Ucraina a determinat, la rândul său, un impact puternic asupra prețurilor la bunurile de consum, întrucat Ucraina este un mare producător si exportator de cereale pentru Uniunea Europeana și odată cu declanșarea războiului aceste importuri s-au diminuat semnificativ, astfel încat impactul asupra prețului la bunurile de consum destinate populației a fost unul semnificativ.

 

Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România” care va aduce, pe langă ajutorul acordat pensionarilor, si amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci precum și acordarea unei diferențe salariale angajaților din sistemul public.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Emil Kalibradov pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty