În Monitorul Oficial din data de 12 aprilie a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 34/2024 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți, pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și prorogarea unui termen.
Actul normativ vine in ajutorul mamelor cu venituri mici sau care se află in situații critice de viață. Mai exact, acestea vor primi un ajutor de la stat în valoare de 2000 de lei, bani plătiți într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut. Ajutorul se oferă sub forma unui tichet social pe suport electronic și poate fi folosit pentru cumpararea produselor destinate îngrijirii nou-născutului.
Măsura de sprijin se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027, în limita bugetului disponibil din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 pentru această măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate în cadrul acestui Program.
În sensul prezentei legi prin nou-născut se ințelege copilul până la vârsta de trei luni. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă - nou-născut de către autorităţile administraţiei publice locale. Astfel, ajutorul se poate acorda doar in primele 3 luni de la nașterea copilului.
Mamele pot achiziționa produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii nou-născutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă -nou-născut.
Pot beneficia de tichete sociale doar mamele care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024, care au un nou-născut de până la 3 luni și care se regăsesc într-una dintre următoarele situații:
Aceste drepturi sunt stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ. Dacă nou-născutul este lipsit, temporar sau permanent de ocrotirea mamei, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal.
Mamele care îndeplinesc condițiile necesare pentru a primi ajutorul nu trebuie să facă niciun demers în acest sens, lista persoanelor care pot primi cei 2.000 de lei fiind întocmită de autorități.Primăriile întocmesc listele de beneficiari, pe care le trimit apoi pentru a fi centralizate la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială/Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ulterior, primăriile înmânează beneficiarilor tichetele.
În situatia mamelor care au dreptul la acest sprjin nu au primit tichetul se pot adresa primăriei din localitatea de reședință. Dacă primăria nu a primit tichetul mamelor respective, acestea trebuie să contacteze Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială/ Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
În afară de sprijinul financiar, mamele defavorizate vor beneficia și de măsuri auxiliare, menite să le ofere suport în diverse aspecte legate de îngrijirea și sănătatea bebelușului. Măsurile includ consiliere în alăptare, educație sanitară, cursuri de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație privind igiena corporală și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale și orientare către servicii sociale.
O modificare importantă introdusă de prezenta ordonanță o constituie eliminarea contribuției la sănătate pentru unele concedii medicale. Modificarea va reduce povara financiară pentru mamele aflate în perioada postnatală.
Potrivit datelor prezentate de Guvern, peste o treime din totalul nou-născuților din 2022 aveau mame casnice. În mediul rural, ponderea copiilor născuți de mame casnice este de aproape jumătate din numărul total al nou-născuților — 48,2% (versus 21,9% în mediul urban).
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de Kelly Sikkema pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana