Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Certificatul verde valabil doar 9 luni

Inapoi
Home » Blog » Certificatul verde valabil doar 9 luni
Certificatul verde valabil doar 9 luni - LEGIStm
31/01/2022

Certificatul verde valabil doar 9 luni

 

În data de 21 Decembrie 2021 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2021/2.288 de modificare a anexei la Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare eliberate în formatul certificatului digital al UE privind COVID care indică finalizarea seriei de vaccinare primară.

 

Potrivit Regulamentului, începând cu data de 1 februarie 2022, valabilitatea certificatului verde va fi de  270 de zile ( 9 luni) de la vaccinarea cu schema completă împotriva COVID-19. Asta înseamnă că dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la prima și unica doză în cazul unui vaccin cu o singură doză (în cazul vaccinului Johnson&Johnson) sau de la a doua doză în cazul vaccinului cu două doze, valabilitatea certificatului se poate prelungi prin vaccinarea cu o doza booster.

 

''Data vaccinării, cu indicarea datei administrării ultimei doze (certificatele care indică finalizarea seriei de vaccinare primară sunt acceptate numai în cazul în care nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data ultimei doze din seria respectivă);”

 

Universul Juridic - LEGIStm

 

Astfel, Statele membre UE vor lua în considerare doar certificatele de vaccinare eliberate până în 9 luni de la administrarea ultimei doze. Mai exact, certificatele care își vor pierde valabilitatea la 1 februarie sunt cele emise până în luna mai a anului trecut. Concret, dacă o persoană s-a vaccinat în luna septembrie 2021 acesteia nu i se va administra doza booster deoarece nu au trecut 9 luni de la vaccinarea cu a doua doză (o singură doză în cazul vaccinului Johnson&Johnson).

 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat, într-o conferință de presă, că măsura este valabilă la nivelul UE și sunt vizați doar cei care vor sa meargă într-o țară membră a Uniunii. Așadar, măsura se aplică numai celor care vor să calatorească și nu afectează în niciun fel activitatea din România.

 

Regulamentul nu stabilește perioada de prelungire a valabiltății întrucat nu există studii finalizate privind eficacitatea dozelor suplimentare în reducerea transmiterii bolii.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Certificatul verde digital fost introdus la nivelul țăilor membre UE, în iulie 2021 și va fi folosit până la data de 30 iunie.

 

Reamintim că în cazul persoanelor care au trecut prin boală și s-au vindecat, valabilitatea certificatului este de 180 de zile iar în cazul testării valabilitatea documentului este de 24 de ore sau 72 de ore, în funcție de tipul testului.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Jeremy Bezanger pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty