Clarificări privind salarizarea în educație
O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție clarifică o serie de aspecte legate de salarizarea în educație.
Așadar, salariul profesorilor angajați în regim de plata cu ora vor include și majorarea cu 10%, prevăzută de lege, ca și în cazul celor angajați cu normă întreagă.
Obiectul dezlegării chestiunii de drept: dacă salariul profesorilor angajați în regim de plata cu ora vor include și majorarea cu 10%, prevăzută de lege, ca și în cazul celor angajați cu normă întreagă.
Prin Decizia ÎCCJ nr. 37/2025, ÎCCJ (Complet DCD) a admis în parte sesizarea formulată de Tribunalul Vaslui – Secția civilă, în dosarul nr. 160/89/2024, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 254 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 8 și art. 12 din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, cu referire la art. 9 din Normele metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, precum și pentru cadrele didactice metodiste din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și unitățile conexe, aprobate prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.827/2018, cu modificările și completările ulterioare, salariul de bază al cadrelor didactice – profesori pentru învățământul primar – angajate în regim de plata cu ora include majorarea de 10% stabilită conform prevederilor art. 8 din anexa nr. I (Familia ocupațională de funcții bugetare „Învățământ”) la Legea-cadru nr. 153/2017, ca și în cazul profesorilor pentru învățământul primar angajați prin contract individual de muncă cu normă întreagă”.
Decizia nr. 37/2025 a apărut în vederea interpretării și aplicării dispozițiilor art. 254 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011 (abrogat în prezent), care stabilește că în unitățile de învățământ sau în consorțiile școlare poate fi angajat personal didactic cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau perioadă determinată de cel mult un an școlar, cu posibilitatea prelungirii contractului, respectiv în plata cu ora, dar și ale art. 8 și art. 12 din anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, cu referire la art. 9 din Normele metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, precum și pentru cadrele didactice metodiste din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și unitățile conexe, conținute în Ordinul Ministerului Educației nr. 4.827/2018.
La articolul 9, Ordinul nr. 4.827/2018 stabilește modul în care se face calculul pentru plata cu ora, respectiv că acesta se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă.
Conform Codului de procedură civilă, soluția dată recent de ICCJ este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, iar pentru instanța care a solicitat dezlegarea, de la data pronunțării deciziei.
Sursa:
-Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 37/2025
-Legea educației naționale nr. 1/2011
- Ordinul nr. 4.827/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea prin plata cu ora pentru personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, precum şi pentru cadrele didactice metodiste din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi unităţile conexe
Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic
Imagine: pexels.com
Copyright © 2004-2025. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana