Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Codul muncii va fi modificat-Propunere legislativa

Inapoi
Home » Blog » Codul muncii va fi modificat-Propunere legislativa
Codul muncii va fi modificat--LEGIStm
22/06/2022

Codul muncii va fi modificat

Propunere legislativa

 

De curând a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

 

Inițiativa legislativă aduce modificări importante Codului Muncii acestea vizand, printre altele, acordarea de zile libere salariaților pentru situații de urgență precum și obligarea angajatorilor de a oferi mai multe informații despre raporturile de muncă ale angajaților.

 

Concret, codul muncii va fi modificat pentru implementarea unor directive europene care trebuie transpuse obligatoriu în legislația română până la începutul lunii august. Este vorba despre Directiva Europeana 1158/2019 care are ca scop asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și Directiva Europeana nr. 1152/2019 care urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă prin promovarea unor locuri de muncă mai transparente și previzibile. 

 

Ministrul Muncii a precizat că directivele sunt extrem de importante, pentru că, prima, practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților.

 

O primă modificare majoră a legislației muncii este posibilitatea acordării concediului de îngrijitor, definit concediul acordat salariaților în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ca salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmarea a unei probleme medicale grave”. Astfel, concediul poate fi acordat doar celor care traiesc în aceeasi locuință cu o persoană grav bolnavă, care are nevoie de ingrijri, iar salariatul este implicat direct în cadrul acestui proces de îngrijire. Concediul de îngrijitor are o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic și nu poate fi redusă din durata concediului anual de odihnă al salariatului. 

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

De asemenea, salariatul va putea să lipsească de la muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Angajatul nu va putea sa absenteze de la locul de muncă mai mult de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic, urmând ca acestea să fie recuperate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru.

 

De zile libere va beneficia și tatăl copilului nou-născut. Așadar, angajatorul are obligația de a acorda concediu paternal cu o durata de 10 zile lucratoare, la solicitarea scrisa a salariatului. Concediul paternal se acorda indiferent de starea civilă sau familială a salariatului și nu este condiționată de perioada de activitate prestată sau de vechimea în muncă a angajatului.

 

Codul muncii va fi completat și cu dispoziții privind interzicerea sancționării a angajaților care cer să li se respecte drepturile oferite de legislația muncii. Mai mult, va fi interiză și „victimizarea” care este definită ca fiind „orice tratament advers venit ca o reacție la o plângere sau sesizare a organelor competente, respectiv la o acțiune în justiție cu privire la încălcarea drepturilor legale sau a principiului tratamentului egal și al nediscriminării.”

 

Alte prevederi care fac parte din proiectul de modificare a Codului Muncii fac referire la locul de desfășurare a activității, la salariul de bază și durata de muncă a salariatului. Astfel, angajatorul va fi obligat sa furnizeze în scris mai multe informații, decât în prezent, legate de raporturile de muncă. Acesta va trebui sa menționeze, prin contractul de munca, informații privind metoda de plată a salariului, modalitatea de efectuare și compensare a orelor suplimentare, organizarea muncii în schimburi, condițiile pe care angajatorul le oferă privind formarea profesională, menționarea altor beneficii în bani sau în natură oferite.

 

După adoptarea oficială a acestor modificări, angajații se vor bucura de o protecție juridică sporită, precum dreptul la o mai mare vizibilitate a muncii salariaților care lucrează respectând un program variabil, posibilitatea de creștere a gradului de stabilitate pentru formele de muncă existente sau participarea la cursuri de  formare profesională obligatorii, prin deducere din salariu a cheltuielilor în acest sens.

 

https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b378&an_cls=2022

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Mateus Campos Felipe pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty