Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Contracte de munca cu semnatura electronica

Inapoi
Home » Blog » Contracte de munca cu semnatura electronica
contract de munca semnat electronic - LEGIStm
13/05/2021

Contractele de munca vor putea fi semnate cu semnatura electronica

 

În Monitorul Oficial nr. 474 din data de 06.05.2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 36/2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoţite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relaţiilor de muncă, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

 

Pentru a se evita apariția unor dificultăți în aplicarea practică a muncii la distanță au fost necesare luarea unor măsuri de necesitate imediată pentru desfăşurarea în bune condiţii a muncii la distanţă, respectiv munca la domiciliu şi telemunca. 

 

Astfel, OUG nr. 36/2021 simplifică procedura activității de resurse umane și introduce posibilitatea angajatorului de a folosi semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoțite de marca temporală electronică sau marcă temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului la încheierea contractului individual de muncă a actului adițional la contract sau a altor documente folosite în sfera relațiilor de muncă (inclusiv documentele din domeniul securității și sănătății în muncă). Așadar, noul act normativ oferă posibilitatea atât angajatorului cât și angajatului să utilizeze semnătura electronică avansată sau calificată, însoțită de marca temporală electronică în cazul încheierii documentelor din sfera relațiilor de muncă. 

 

Măsura nu are caracter obligatoriu, documentele putând fi semnate, în continuare, cu semnătură olografă. Astfel, că semnarea electronică a documentelor rămâne o alegere din partea ambelor părţi. 

 

''Părţile pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adiţional la contract, după caz, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoţită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată şi sigiliul electronic calificat al angajatorului.''

 

Ambele părți trebuie să semneze înscrisurile cu același tip de semnătură (fie semnătura olografă, fie cea electronică avansată sau calificată). Nu pot fi folosite pe același document și semnătura olografă și electronică. Concret, dacă angajatorul a semnat înscrisul cu semnătura electronică calificată la fel va trebui sa semneze și angajatul.

 

''La încheierea contractului individual de muncă/actului adiţional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă, după caz, părţile trebuie să utilizeze acelaşi tip de semnătură, respectiv semnătura olografă sau semnătura electronică avansată sau calificată, însoţită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată şi sigiliul electronic calificat.''

 

Cele două tipuri de semnături pot fi folosite inclusiv în relația angajatorului cu instituțiile publice, atunci când este vorba de documente din domeniul relațiilor de muncă sau a securității și sănătății în muncă. 

 

 

Angajatorul trebuie sa mai știe că poate suporta cheltuielile pentru achiziţionarea semnăturilor electronice avansate sau semnăturilor electronice calificate pentru salariați, însă nu va fi obligat să facă acest lucru. 

 

Actul normativ mai prevede că angajatorul nu are voie să-l oblige pe angajat să folosească semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoţită de marca temporală pentru semnarea actelor de muncă.

 

Potrivit Regulamnetului UE nr. 910/2014 semnătura electronică calificată este echivalentul semnăturii de mână, fiind recunoscută în toate statele membre ale Uniunii Europene, și poate fi emisă numai de furnizori autorizați.

 

Ordonanța de urgență nr. 36/2021 a modificat și legislația în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) introducând posibilitatea ca instruirea SSM să poată fi semnată cu semnătura electronică. Dovada instruirii SSM poate fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie în funcție de modalitatea aleasă de către anagajator, stabilită prin regulament intern.

 

Prezenta ordonanță aduce schimbări și în zona telemuncii. Astfel, telesalariați au obligaţia de a respecta şi de a asigura confidenţialitatea informaţiilor şi documentelor utilizate în timpul muncii la domiciliu. O altă schimbare este eliminarea condiției ca salariații cu munca la domiciliu sa fie prezenți cel puțin o zi pe lună la sediul angajatorului, iar activitatea acestora va putea fi verificată prin utilizarea tehnologiei, adică online sau telefonic. În plus, s-a eliminat locul convenit de părti pentru desfășurarea activității telemuncii.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Lasse Jensen pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty