Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii

Inapoi
Home » Blog » Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii
Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii - LEGIStm
03/02/2021

Contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii

 

Potrivit unui comunicat de presă din data de 26 ianuarie 2021 Curtea Constituțională a respins cererea de neconstituționalitate introdusă de către liberali și a constatat ca este constituțională Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing. Actul urmează să fie promulgat de către președintele țării și astfel contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii.

 

Eliminarea caracterului de titlu executoriu se aplică doar atunci când utilizatorul/locatarul este consumator (persoană fizică). În sensul noii legi prin consumator se înţelege ”orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care are calitatea de utilizator/locatar într-un contract de leasing, şi care acţionează în scopuri care se afla în afara activităţii sale comerciale. Calitatea de consumator care acţionează în scopuri personale sau familiale se prezumă şi se analizează în raport de contractul care intră sub incidenţa prezentei legi, şi nu de întreaga activitate a debitorului.” 

 

Pentru ca societatea de leasing să execute utilizatorul-consumator, va trebui să demareze proceduri suplimentare pentru obținerea titlului executoriu ceea ce ar conduce la întârzierea în recuperarea creanței. Dezavantajat este și utilizatorul-consumator, deoarece, pe lângă suma datorată, acesta va trebui să plătească și doabanda penalizatoare acumulată pe tot parcursul procedurii de obținere a titlului executoiu. În prezent, potrivit legii în vigoare, societatea de leasing poate să se îndrepte împotriva utilizatorului-consumator și să recupereze suma datorată, prin intermediul unui executor judecătoresc și în baza titlului executoriu reprezentat de contractul de leasing.

 

 

Propunerea legislativă modifică și termenul în care societatea de leasing poate cere rezilierea contractului. Astfel, dacă utilizatorul-consumator nu plătește rata de leasing în termen de 3 luni consecutive de la data scadentă finanțatorul poate rezilia contractul. Utilizatorul-consumator va putea opta să predea bunul achiziționat firmei de leasing și să achite restul datoriei sau să găsească personal un cumpărător căruia să-i vândă bunul respectiv.

 

Propunerea de lege prevede că: ”În cazul în care locatarul/utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obținută prin valorificare, exclusiv TVA, sau după caz, cu valoarea stabilita printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii.” 

 

De asemenea:” În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, locatarul/utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului de leasing.” Mai exact, în cazul în care cumpărătorul propus de utilizator plătește un preț mai mic decât suma datorată conform contractului de leasing, utilizatorul-consumator are obligația să plătească diferența finanțatorului, în termen de 30 de zile de la data încasării de către finanțator a prețului de vânzare aferent transferului bunului.

 

În situația în care utilizatorul nu predă bunul în termenul prevăzut în contractul de leasing, acesta va avea obligația de a plăti și cheltuielile pentru recuperarea bunului.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Element5 Digital pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

 

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty