Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Contributii marite pentru angajatii part-time

Inapoi
Home » Blog » Contributii marite pentru angajatii part-time
Contributii marite pentru angajatii part-time--LEGIStm
28/07/2022

Contributii marite pentru angajatii part-time

 

Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 16/2022 publicată în Monitorul Oficial în data de 15 iulie 2022 regimul de impozitare a contractelor individuale de muncă cu timp parțial va fi, din nou, raportat la salariul minim brut aferent unei norme întregi.

 

Conform actului normativ, contribuțiile la sănătate și pensii nu vor mai fi plătite ca în prezent, ci raportându-se la salariul minim brut pe economie pentru un contract cu norma întreaga, respectiv 2.550 lei, chiar dacă veniturile efective din salarii sunt sub această sumă. Asta însemană că dacă salariul pe care-l primește un angajat este de 2.550 lei, contribuția la sănătate va fi de 255 lei, iar cea pentru pensii de 638 lei.

 

Modul de taxare a contractelor part-time se aplică veniturilor aferente lunii august 2022. Astfel, începând cu veniturile aferente lunii august, pentru contractele part-time, contribuția de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) se va raporta la salariul minim brut pe țară. 

 

Angajatorul va fi cel care trebuie să suporte diferența dintre cuantumul actual și cel raportat la salariul minim brut pe țară. Potrivit OG 16: "În cazul în care contribuţia de asigurări sociale (CAS) calculată (...) este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale stabilită potrivit alin. (56) (cea raportată la salariul minim brut pe țară, n.red.), diferenţa se suportă de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit”. 

 

Așadar, supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parțial nu implică pentru salariat niciun fel de tăiere salarială. Acesta va ramane în continuare cu aceeași bani în  buzunar.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Prevederile prevazute in actul notmativ nu se aplică în cazul persoanelor fizice aflate în una dintre următoarele situații:

 

 

Dacă un salariat are mai multe contracte part-time, iar cumulul acestora este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu contractele part-time. Altfel, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Andrew Leu pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty