Începând cu acest an, vor fi implementate noi reguli privind cumulul pensiei cu salariul sau alte venituri, conform prevederilor Legii 360/2023, care introduce modificări semnificative în cadrul sistemului public de pensii.
In prezent, legea actuală a pensiilor, Legea 263/2010 permite cumulul pensiei cu salariul, insa depinde de tipul de pensie primita.
Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023 care va intra in vigore din toamnă, reglementează diferit venituriele care pot fi obținute concomitent cu pensia. Astfel, noul act normativ stabilesște, la articolul 105, o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuții de asigurări sociale (CAS), precum venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, indemnizații de șomaj, indemnizații de asigurări sociale de sănătate, nu cu venituri dependente sau independente precum PFA-uri, chirii, dividende. Concret, un pensionar care plătește contribuțiile de asigurări sociale corespunzătoare veniturilor precizate anterior, va respecta condițiile pentru cumularea pensiei.
''În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri dintr-o activitate pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal, precum și persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic și care datorează contribuția de asigurări sociale, indiferent de nivelul acestora.''
Nu va avea dreptul să cumuleze pensia cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă. De asemenea, cel pensionat anticipat, dar numai pe durata perioadei cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă, nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
In cazul pensionarilor care primesc pensii speciale regula este alta. Persoanele, care cumulează două sau mai multe pensii speciale, reglementate de legi cu caracter special, vor trebui să opteze, până în septembrie, pentru una dintre ele.
De asemenea, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii, pentru activitatea prestată în acest sistem.
In schimb, cei care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii pentru activitatea prestată în sistemul public de pensii și/ sau într-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii nu pot cumula această categorie de pensie cu pensia de urmaș.
Tot din septembrie, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare vor avea opțiunea de a primi pensia sau de a continua activitatea până la vârsta de 70 de ani, conform prevederilor noii legi.
Noual act normativ stabilește dreptul de a opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute de noua lege a pensiilor. Dreptul angajatei de la art. 56 (1) lit.c) din Codul muncii, de a continua activitatea până la 65 de ani, rămâne de actualitate, chiar și în contextul noii legi a pensiilor. Noua reglementare este mai avantajoasă pentru angajații care nu doresc să iasă din activitate atunci când au dreptul la pensie. Insa este important ca angajatorul să fie de acord cu continuarea activității după 65 de ani.
Noua lege a pensiilor aduce si modificări vizând perioadele asimilate stagiilor de cotizare. De exemplu, din actuala listă a perioadelor asimilate dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Mai exact, perioadele asimilate vor fi considerate, din toamnă, "perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public".
Legea 263/2010 definește perioadele asimilate ca fiind perioadele pentru care nu s-au datorat sau plătit contribuții de asigurări sociale și care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
De asemenea, apar schimbări legate de lista perioadelor considerate perioade asimilate. Mai exact, dispar perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, așa cum stabilește în prezent Legea 263/2010.
Noua lege a pensiilor aduce mai multe schimbări și în legătură cu gradele de invaliditate, mai precis, le redefinește, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de Tim Mossholder pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana