Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

De la 1 Octombrie creste salariul minim pe economie

Inapoi
Home » Blog » De la 1 Octombrie creste salariul minim pe economie
De la 1 Octombrie creste salariul minim pe economie--LEGIStm
22/12/2023

Creste salariul minim pe economie

 

În Monitorul Oficial din data de 28 septembrie 2023 a fost publicată Hotararea nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

 

Potrivit actului normatic, de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie se majorează la 3.300 lei. Noile prevederi nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară, aplicandu-se în continuare prevedrile din Legea 135/2022. Practic, avem 3 salarii minime în țară, deoarece în construcții, agricultură și industria alimentară sunt reglementate diferit. În prezent salariații din sectorul agroalimentar primesc un salariu minim brut diferențiat de 3000 lei, ceea ce înseamnă ca au un salariu sub cel minim pe țară, iar cei din domeniul constructii, 4000 lei.  

 

Majorarea salariului minim brut pe țară aduce o serie de efecte pentru persoanele juridice și fizice. În cazul salariaților part-time care caștigă mai puțin de atat, angajatorii ar trebui să plătească taxe salariale aferente sumei 3.300 lei potrivit prevederilor din Codul Fiscal ce reglementează suprataxarea la part time. Însă, se ține cont în continuare de cei 200 lei netaxabili, potrivit OUG 168/2022. Ceea ce înseamnă că, angajatorii plătesc CAS si CASS raportandu-se la un salariu brut de 3100 lei. În cazul angajaților full-time, facilitarea celor 200 lei se aplică puțin diferit, în sensul că aceasta acoperă atat CAS și CASS, cat și contribuția pentru muncă și impozitul pe venit.

 

Odată cu creșterea salariului minim, cresc și plafoanele ce impun plata contribuțiilor la pensii și sănătate pentru PFA-uri. De asemenea, crește și contribuția la așa numitul fond de handicap precum și indemnizația de internship acordată de angajatori.

 

Datele Ministerului Muncii arată că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.

 

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei, conform sursei citate, vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

 

Ministerul Muncii nu spune, dar este vorba și despre mulți antreprenori angajați în propria firmă pentru a-și menține statutul de microîntreprindere, fiind una dintre condiții.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Pe langă prezentul act normativ, Guvernul țării a aprobat și proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii și asigurarea echităţii fiscale în România. Legea reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru a consolida sustenabilitatea financiară a României pe termen lung astfel încât Statul Român și unitățile sale administrativ teritoriale să poată susține din fonduri publice finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor la un nivel 

calitativ și competitiv impus de standardele europene prin regulamentele existente în acest sens.

 

Actul normativ prevede următoarele măsuri fiscale:

 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Alexander Grey pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty