Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

De la angajat la angajament

Inapoi
Home » Blog » De la angajat la angajament
De la angajat la angajament - LEGIStm
17/05/2021

De la angajat la angajament

 

De-a lungul timpului, România s-a remarcat ca fiind o țară care atrage investitori, atât interni cât și externi. Angajații se bucură de flexibilitate temporală redusă, dar nu se supun volatilității financiare generate de economia de piață. Profesioniștii, persoane fizice sau juridice, își asumă angajamente și riscuri, atât față de clienți, cât și față de colaboratori, creditori și furnizori. Principalele activități comerciale s-au dezvoltat considerabil, printre care amintim industria auto și vânzarea cu amănuntul.

 

Provocările vieții de angajat, nevoia de asociere și dorința de dezvoltare personală împing adesea oamenii să aleagă vehiculul antreprenorului pentru a circula pe autostrada vieții. Ieșirea din zona de confort și schimbările majore care se produc, ca urmare a acestui fapt, sunt unele dintre obstacolele pe care viitorii antreprenori trebuie să le depășească.

 

Primul pas este alegerea formei de societate care va delimita termenii și condițiile desfășurării activității comerciale și întinderea răspunderii asociaților sau acționarilor. Societatea este un contract în temeiul căruia asociații sau acționarii se înțeleg să pună în comun anumite bunuri pentru a desfășura în comun o anumită activitate cu scopul împărțirii beneficiilor. Conform art. 2 din Legea nr. 31/1990, principala categorie de profesioniști, persoane juridice, care desfășoară activități economice, cea a societăților comerciale, cuprinde:

 

 

Întreprinzătorul, conform OUG nr. 44/2008, este persoana fizică ce organizează o întreprindere economică, iar calitatea acestuia de profesionist comerciant este atestată de certificatul de înregistrare, eliberat de Oficiul Registrului Comerțului. Calitatea de profesionist comerciant al persoanei fizice încetează prin radierea din Registrul Comerțului. Potrivit art. 2 din aceeași ordonanță, profesioniștii comercianți, persoane fizice, sunt:

 

 

 

Dintre obstacolele de care se lovesc persoanele ce doresc să desfășoare o activitate economică amintim:

 

 

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoana fizică pentru a organiza o întreprindere economică sunt următoarele:

 

 

O constantă pe care o observăm, în cele menționate mai sus, este condiția înregistrării în vederea desfășurării activității economice și a îndeplinirii scopului lucrativ, respectiv obținerea de profit în opinia noastră, cele mai uzuale forme de exercitare a activităților economice în scopul obținerii de profit sunt societatea cu răspundere limitată și persoana fizică autorizată. Ambele au avantaje care le deosebesc de celelalte, dintre care amintim:

 

 

Procedura înregistrării în cazul PFA:

 

 

Procedura înregistrării în cazul SRL:

 

 

Așadar, primul pas spre succes este schimbarea. Înregistrarea și autorizarea profesioniștilor comercianți, persoane fizice sau juridice, este o procedură complexă, dar nu imposibilă. Aceasta poate fi realizată de persoanele interesate prin consultarea prevederilor legale la zi, prin intermediul aplicației iLegis.

 

Desfășurarea activității profesioniștilor a fost facilitată de dezvoltarea tehnologiei și de apariția de noi soluții de producere, manipulare și obținere de informații actualizate, corecte și concise. Prin efectuarea primului pas spre schimbare, se pot pune bazele unui nou mod de viață, plin de provocări și satisfacții pe toate planurile.

 

Autor: Daniel PASCU - Jurist

 

Imagine: Cosmin GLIGOR

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty