Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Declaratia privind beneficiarul real - reintrodusa

Inapoi
Home » Blog » Declaratia privind beneficiarul real - reintrodusa
beneficiarul real - LEGIStm
05/05/2021

Declaratia privind beneficiarul real - reintrodusa

 

În Monitorul Oficial nr. 446 din data de 27 aprilie 2021 a fost publicată Legea nr. 101/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum şi pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

 

Legea 101/2021 reintroduce două obligații care fuseseră eliminate, anul trecut, prin Legea 108/2020. O primă obligație face referire la declarația privind beneficiarii reali pe care persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice trebuie să o depună la Regsitrul Comerțului. Iar cea de-a doua obligație constă în faptul ca declarația privind beneficiarii reali va trebui depusă anual. Astfel, firmele vor trebui să depună anual declarația privind beneficiarii reali, inclusiv societățile care au numai asociați persoane fizice.

 

Legea mai prevede că firmle sunt obligate să depună declarația ori de câte ori intervine o modificare privind beneficiarul real. Firmele nou inființate nu sunt scutite nici ele de la această obligație, trebuind ca la depunerea dosarului de constituire a societății să anexeze și declarația privind beneficiarii reali. Sunt exceptate de la obligaţia depunerii declaraţiei regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat.

 

De asemenea, noua lege nu obligă ONG-urile să depună anual declarația privind beneficiarii reali, ci doar la inființare și atunci când apar modificări care privesc beneficiarii.

 

 

Declaraţia anuală se depune la Oficiul Registrului Comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

 

Important:

 

 

Pentru a se evita aglomerarea la ghișeele Registrului Comerțului, este indicat ca declarațiile să fie transmise online. Concret, se va depune o cerere la care se va anexa declarația privind beneficiarii reali și o copie a actului de identitate. Declaraţia pe proprie răspundere cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice. Formularele privind cererea si declarația pot fi descărcate de pe site-ul ONRC: https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/inregistrarea-datelor-din-declaratia-privind-beneficiarul-real

 

Cei care nu au posibilitatea de a depune documentele online, le pot transmite prin poștă sau curier. 

 

Nerespectarea obligaţiei de depunere a declaraţiei privind beneficiarii reali constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

 

Cele două măsuri reintroduse prin Legea 101/2021 au fost necesare pentru a asigura o transpunere naționala adecvată a legislației europene privind prevenirea spălării banilor. 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Bobby Stevenson pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty