Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Decontarea ochelarilor si majorari salariale

Inapoi
Home » Blog » Decontarea ochelarilor si majorari salariale
Deconatrea ochelarilor si majorari salariale--LEGIStm
15/06/2024

Decontarea ochelarilor de vedere și majorări salariale de 10% pentru bugetari

 

 

În Monitorul Oficial din data de data de 24 mai a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice.

 

După cum este prevăzut în actul normativ autoritățile și institutiile publice voar avea posibilitatea de a deconta achziția ochelarilor pentru salariații care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran, pe o durată semnificativă a timpului de lucru, în limita a 500 lei/persoană.

 

"Este o decizie la nivel european care deschide calea pentru ca angajatorii să poată deconta acest prag maximal de 500 de lei/persoană, pentru ochelarii de vedere", a precizat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

 

Angajatii de la stat beneficiază de acest drept în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării. Așadar, achiziția ochelarilor de vedere de către bugetari va trebui bazată pe o recomandare medicală din care să rezulte nevoia de a purta aceste dispozitive sau de a cumpăra altele pentru că cele actuale nu mai sunt utile, iar nu pentru un consult oftalmologic.

 

În sensul HG nr. 1028/2006 lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzator al ochilor și al vederii, efectuat de o persoană care are competența necesară:

 

Daca rezultatele examenului arată că este necesar și daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care să corespundă activității respective.

 

Măsura vine ca urmare a unei decizii a CJUE din 2022 potrivit careia angajatorul trebuie să deconteze tuturor angajaților săi care lucrează la un monitor de calculator costurile privind ochelarii de vedere. De la emiterea acestei decizii tot mai multi angajati au solicitat angajatorilor decontarea dispozitivelor de vedere, inclusiv cei de la stat. Totusi nici HG nr.1028/2006 si nici interpretarea deciziei CJUE nu dau dreptul la decontarea ochelarilor.

 

Curtea de la Luxembourg a stabilit că articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor, în special dreptul acestora de a primi aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul controlului oftalmologic fac necesare aparatele respective.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Reamintim că, în România, normele de securitate și sănătate în muncă sunt prevăzute în Legea nr. 319/2006 și HG nr. 1028/2006. Potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele.

 

Guvernul a precizat în ordonanță faptul ca va urma un set de norme de aplicare privind decontarea sumei de 500 lei/persoană. Guvernul ar trebui să aprobe procedura de aplicarea în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei dispoziții.

 

Ordonanța mai reglementează și domeniul salariilor. Astfel, salariile unor categorii de bugetarii se majorează cu 10%. Este vorba despre bugetarii din diplomație, cultură, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), dar și cei din primării sau cei din autorităţile şi instituţiile aflate în subordinea Guvernului, ministerelor sau Parlamentului.

 

Majorarea se va aplica în două tranşe, prima tranşă, prevăzând o majorare de 5%, se va aplica începând cu luna iunie, iar a doua tranşă din septembrie.

 

Prin noul act normativ este reglementată și măsura prin care ordonatorii de credite, nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi salariale sau de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare și nici referitoare la înlăturarea unor cauze de discriminare în sistemul de salarizare sau alte situații similare, cu excepția situației în care prin hotărâre judecătorească sau prin acte normative cu putere de lege se dispune în acest sens.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Carlos Vaz pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty