Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Despagubiri accidente rutiere

Inapoi
Home » Blog » Despagubiri accidente rutiere
Despagubiri accidente rutiere --LEGIStm
19/11/2022

Despăgubiri accidente rutiere. Daune morale în urma unor vătămări corporale sau decese.

 

Articol realizat de LEGIStm impreuna cu partenerii nostri Cuculis si Asociatii

 

in parteneriat cu

 

Ați fost victima unui accident rutier sau o persoană dragă dumneavoastră a decedat în urma unui accident rutier?

 

Cu ajutorul unui avocat specializat vă puteți valorifica dreptul la despăgubire, fie că este vorba despre prejudicii aduse autoturismului, fie că este vorba despre o vătămare corporală sau de un deces al unei persoane apropiate.

 

Segmentul despăgubirilor provocate de către accidentele de circulație este unul anevoios  și doar specialist vă poate ghida de la începutul demersului în scopul obținerii despăgubirilor aferente pentru daunele suferite, vă poate da sfaturi pertinente pentru toate problemele pe care le puteți întâmpina în demersul de a obține despăgubirile morale si materiale dorite.

 

De aceea, în rândurile de mai jos vom explica ce rol are un avocat despăgubiri accidente de circulație, care este valoare despăgubirilor pentru vătămare corporala și când puteți primi daune morale pentru accidente rutiere și care este procedura prin care puteți primi despăgubirile respective.

 

 

În cadrul acestui articol ne dorim să vă răspundem la cele mai frecvente întrebări ce ne sunt adresate:

 

 

CINE VA PLĂTI DESPĂGUBIRILE?

 

Este important să știți că, în caz de accident rutier cu vătămări corporale sau deces puteţi obţine despăgubiri cu titlu de daune morale şi daune materiale de la firma de asigurări RCA a şoferului vinovat. ASIGURATORII TREBUIE SĂ ÎNCERCE SĂ ACOPERE TOT PREJUDICIUL CREAT DE CĂTRE ȘOFERUL VINOVAT PE CARE L-AU ASIGURAT.

 

 

CINE POATE OBȚINE DESPĂGUBIRI RCA ÎN CAZ DE ACCIDENT RUTIER CU DECES SAU VĂTĂMĂRI CORPORALE?

 

În caz de vătămare corporalăorice persoană care a suferit o vătămare cauzată de producerea unui accident auto poate obţine despăgubiri RCA, cu condiţia să nu fi fost vinovată în totalitate de producerea accidentului.

 

În caz de deces – au dreptul la despăgubiri RCA rudele decedatului precum soțul sau soția, copiii, părinții, fraţii, surorile, bunicii, nepoţii în linie directă, concubinul sau concubina, precum şi orice persoană care poate dovedi că a suferit o pierdere în urma acestui deces.

 

 

CE SUME SE POT OBȚINE CA DESPĂGUBIRI?

 

Conform Legii 132/2017 a asigurării obligatorii, valoarea maxima de despăgubire conform legii este indicata după cum urmează: pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

De asemenea, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele:

 

a) pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;

b) pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

 

Precizăm că, aceste limite nu pot fi întrecute însă în aceeași măsura ele pot fi și atinse atunci când vine vorba despre un accident auto. Cu titlu de exemplu, pentru o pierdere definitivă a unui membru, (mâna dreapta), instanța a stabilit cuantumul despăgubirii la valoarea de 1.000.000 de euro.

 

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN SITUAȚIA ÎN CARE AUTOVEHICULUL VINOVAT NU ARE RCA?

 

În ipoteza în care vehiculul care a produs accidental rutier nu era asigurat, răspunderea incumbă Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din Romania – Direcția Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, iar procesul de acordare a despăgubirilor urmează aceleași reguli ca în cazul  proceselor intentate împotriva asigurătorilor RCA

 

 

CE SE INTÂMPLĂ ÎN SITUAȚIA ÎN CARE ASIGURATORUL RCA INTRĂ ÎN INSOLVENȚĂ?

 

În cazul în care autovehiculul vinovat era asigurat de o societate de asigurare ce se află în faliment, în limita sumei de 500.000 lei, daunele materiale și morale vor fi achitate de  FONDUL DE GARANTARE A ASIGURAȚILOR (FGA).

 

Pentru mai multe detalii cu privire la procedura obținerii daunelor materiale și morale survenite în urma accidentelor auto, vă invităm să accesați link-ul: https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/victima-accident-autoaflati-ce-drepturi-aveti-si-ce-despagubiri-morale-sau-materiale-puteti-obtine-de-la-asigurator-prin-polita-rca-despagubiri-accidente-auto-avocat-cuculis/

 

Din nefericire nu întotdeauna toate procedurile in caz de accidente auto cu victime sunt respectate si astfel se ajunge la situația aberanta pe care cu toții o cunoaștem în România sub numele de “Mortul este de vina”. Astfel, practica a arătat în mai multe rânduri că din pricina faptului ca fie victima fie rudele persoanei implicate în accident care a si decedat nu au apelat fie la un avocat specializat în despăgubiri pentru accidente auto fie pur si simplu au fost delăsători cu acest subiect, nu au putut sa primească nicio despăgubire morală sau materiala fiindcă nu au respectat procedurile judiciare.

 

Rata accidentelor din nefericire a crescut,iar un accident auto implică foarte multe, de la traume/daune pana la decesul persoanei implicate, de cele mai multe ori nu din vina ei.

 

Garanția pentru a primi daune morale, consta intr-o apărare făcută foarte bine alături de un avocat specializat in despăgubiri pentru accidente auto care să vă stabilească o strategie și să documenteze foarte bine dosarul depus la instanță.

 

Vezi mai multe pe acest subiect

 

Foto: Michael Jin pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty