Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Dipozitivele speciale de marcat pentru personalul silvic

Inapoi
Home » Blog » Dipozitivele speciale de marcat pentru personalul silvic
dipozitivele de marcat folosite de personalul silvic - LEGIStm
28/04/2021

Modificari privind dipozitivele speciale de marcat folosite de personalul silvic

 

În Monitorul Oficial nr. 395 din 15 aprilie a fost publicat Ordinul nr. 486/2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind forma şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum şi modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.346/2011.

 

Actul normativ se adresează personalului silvic delegat să folosească dispozitivele speciale de marcat, în baza delegaţiei de marcare, în fondul forestier naţional sau în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara acestuia, pentru marcarea arborilor destinaţi recoltării, a arborilor care delimitează parchetele de exploatare şi a cioatelor arborilor tăiaţi ilegal.

 

Dispozitivele speciale de marcat au regimul mărcilor şi sigiliilor, iar însemnele lor se amprentează şi se depun de către utilizator, în termen de 10 zile de la primirea/ridicarea de la unitatea specializată abilitată să le confecţioneze, în depozitul birourilor notarilor publici în vederea păstrării până la casarea dispozitivului.

 

Confecţionarea dispozitivelor speciale de marcat se realizează de unităţi specializate, iar autorizaţia de confecţionare a acestora va avea o valabilitate de 90 de zile de la data emiterii, emitentul având obligaţia de postare pe site-ul instituţiei.

 

 

Dispozitivele speciale de marcat au următorii utilizatori şi următoarele forme, dimensiuni şi însemne specifice:

 

 

Indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul judeţului în care ocolul silvic îşi are sediul social, urmat de codul ocolului, sub care se înscrie codul numeric atribuit de structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

 

Utilizatorii au obligaţia de a declara dispozitivele speciale de marcat în aplicaţia SUMAL 2.0 Ocol silvic, în scopul folosirii lor.

 

Dispozitivul special de marcat cu amprentă circulară se folosește în suprafeţele de fond forestier administrate sau pentru care se asigură serviciile silvice pe bază de contract/vegetaţia din afara fondului forestier naţional pentru care sunt încheiate contracte de prestaţie silvică, înregistrate în fişele de proprietate din aplicaţia SUMAL 2.0 Ocol silvic.

 

Dispozitivele speciale de marcat cu amprentă circulară se folosesc pentru marcarea arborilor destinaţi recoltării. Amprenta dispozitivului special de marcat se aplică pe cioplaje, la baza trunchiului, cât mai aproape de nivelul solului, sau pe o rădăcină evidentă, pe terenurile în pantă în partea din aval, iar imprimarea mărcii se face folosind vopsea. Arborii marcaţi cu dispozitive speciale de marcat cu amprentă circulară se înregistrează în aplicaţia SUMAL 2.0.

 

 

 

Dispozitivele speciale de marcat cu amprentă pentagonală se folosesc în suprafeţele de fond forestier administrate sau pentru care se asigură serviciile silvice pe bază de contract/vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, în baza contractului de prestaţie silvică.

 

 

Dispozitivele speciale de marcat cu amprentă triunghiulară se folosesc în fondul forestier naţional sau în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara acestuia, din raza de competenţă teritorială a utilizatorilor.

 

Dispozitivele speciale de marcat cu amprentă pentagonală si triunghiulară se folosesc pentru marcarea cioatelor arborilor tăiaţi ilegal. Dispozitivul special de marcat se aplică pe un cioplaj făcut la baza şi pe secţiunea tăieturii cioatei, iar imprimarea mărcii se face folosind vopsea; pe terenurile în pantă dispozitivul special de marcat se aplică în partea din aval a cioatei.

 

Noile modele privind forma, dimensiunile și însemnele dispozitivelor speciale de marcat sunt prevazute separat intr-o anexa la prezentul ordin. Tot prin anexe sunt stabilite si modelul autorizației de confecționare a dispozitivelor speciale de marcat precum si modelul raportului de evidență a folosirii dispozitivelor speciale de marcat cu amprentă pătrată, pentagonală și triunghiulară.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Bobby Stevenson pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty