Actualizare 01.2021 - ORDIN nr. M.7 din 11 ianuarie 2021
În Monitorul Oficial nr. 715 din 8 august 2020 a fost publicată Legea nr. 168 din 7 august 2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Legea nr. 168 din 7 august 2020 intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I (04-02-2021).
La data intrării în vigoare se abrogă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 896 din 3 noiembrie 2006, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
Legea nr. 168 din 7 august 2020 mai prevede ca în termen de 180 de zile de la data publicării, conducătorii instituţiei din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională emit norme de aplicare a acesteia în cadrul fiecărei instituţii în parte.
Legea nr. 168 din 7 august 2020 reglementează modalităţile de recunoaştere a meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român prin acordarea unor drepturi şi distincţii, precum şi crearea posibilităţii menţinerii, încadrării sau reîncadrării în structurile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională din care fac sau au făcut parte a răniţilor, invalizilor, a celor care au dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice pe timpul ori din cauza participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii, precum şi prin acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.
De drepturile conferite de Legea nr. 168 din 7 august 2020 nu beneficiază personalul participant rănit, invalid, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice din cauza participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii, familia şi urmaşii acestuia, în situaţia în care rănirea, invaliditatea, afecţiunea fizică şi/sau psihică ori decesul a survenit ca urmare a săvârşirii de către acesta, cu intenţie, a unei fapte ce constituie infracţiune, pedepsită potrivit legii române.
Ministerul Apărării Naţionale a publicat vineri 11 decembrie, pe site-ul instituţiei, un proiect privind Normele de aplicare ale Legii nr. 168 din 2020 pentru recunoaşterea meritelor militarilor care au participat la acţiuni militare, misiuni sau operaţii pe teritoriul sau în afară teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşului celui decedat aici.
Proiectul de act normativ specific a fost elaborat de către un colectiv de specialişti din cadrul Direcției calitatea vieții personalului MAp.N. aici.
Referatul de aprobare a ordinului se poate găsi aici.
Potrivit monitorulapararii.ro, din luna februarie 2021, veteranii teatrelor de operaţii vor primi indemnizaţii lunare, conform Legii nr. 168 din 2020, votată de Parlament în luna iulie.
Personalul care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operaţii” (are cel puţin 120 de zile cumulativ sau neîntrerupt de participare la misiuni/acţiuni militare) beneficiază de o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, în valoare de 1.000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere.
Normele mai arată procedurile prin care militarii şi civilii răniţi beneficiază de tratament de specialitate în ţară sau străinătate, dar şi de anumite indemnizaţii.
Militarii invalizi şi civilii invalizi beneficiază de acordarea unei indemnizaţii lunare de invaliditate de două câştiguri salariale medii brute pentru gradul I de invaliditate, de 1,5 câştiguri salariale medii brute pentru gradul II de invaliditate şi un câştig salarial mediu brut pentru gradul III de invaliditate.
Militarii invalizi şi civilii invalizi, încadraţi în gradul I de invaliditate, beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru însoţitor, egală cu câştigul salarial mediu brut.
Documentul arată şi procedurile pentru eliberarea legitimaţiilor care să ateste calitatea de „veteran din teatrele de operaţii”.
Pentru cititorii fideli și abonații LEGIStm, punem la dispoziție:
Adrese utile:
www.mapn.ro | dlaj.mapn.ro | dcvp.mapn.ro | monitorulapararii.ro
presamil.ro/drepturile-veteranilor-de-teatre-de-operatii/
presamil.ro/clarificari-cu-privire-la-drepturile-veteranilor-de-teatre-de-operatii/
Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana