Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Drepturile strainilor care au protectie internationala

Inapoi
Home » Blog » Drepturile strainilor care au protectie internationala
Drepturile strainilor care au dobandit protectie internationala - LEGIStm
18/11/2020

Drepturile străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de ședere în România

 

În Monitorul Oficial nr.1.070 din 12 noiembrie 2020 a fost publicată Hotărârea nr. 945/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene.

 

Prin Ordonanța Guvernului nr. 44/2004 se urmărește facilitarea integrării sociale a străinilor care au dobândit protecție internațională sau un drept de şedere în România precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene. 

 

În contextul internațional actual, migrația reprezintă o provocare pentru guverne și organizațiile intrenaționale care depun eforturi semnificative pentru găsirea unor soluţii de natură să reducă efectele negative ale acestui fenomen în ţările de tranzit şi în cele de destinație. Astfel, s-au luat măsuri privind crearea căilor legale pentru cei care au nevoie de protecție internațională, prin crearea unui cadru legislativ al controlului frontierelor și al dreptului la libera circulație, cu menținerea unui echilibru între necesitatea respectării drepturilor omului conform obligațiilor internaționale asumate de România și asigurarea unor mijloace de sprijin și de luptă împotriva abuzurilor și a laturii ilegale a acestui fenomen.  

 

Străinii care au dobândit protecţie internaţională în România sunt străinii cărora li s-a recunoscut statutul de refugiat sau li s-a acordat protecţia subsidiară, în condiţiile Legii nr. 122/2006 privind azilul în România. Persoanele care dobândesc protecție internațională în România sunt de obicei oameni care sunt supuși unor factori de presiune precum cei economici, politici, sociali sau de mediu, de natură sa le afecteze dreptul la viață, libertatea sau integritatea, forțându-i sa-și părăsească țările de origine. Astfel, aceștia sunt nevoiți să înceapă o viața nouă într-un stat străin cu mai multă speranță decât acasă, fără a cunoaște limba, cultura, sistemul legislativ și de cele mai multe ori cu un sistem de formare profesională necompatibil cu cerințele de pe piața muncii.

 

Testeaza iLegis

Străinii care au dobândit protecţie internaţională în România beneficiază de drepturile sociale, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile cetăţenilor români şi pe baza documentelor de identitate eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări, a altor documente eliberate de autorităţile din ţările de origine, iar în lipsa acestora, pe baza documentelor echivalente eliberate de autorităţile române competente.

 

Străinii care au dobândit un drept de şedere în România sunt cetăţenii străini sau apatrizii cărora li s-a acordat dreptul de a rămâne pe teritoriul României în condiţiile prevăzute de în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul juridic al străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 260/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Majoritatea străinilor aflați în evidențele Autorității pentru Străini au un drept de ședere temporară, principalele scopuri fiind: studiile, activitățile comerciale, angajare în muncă și căsătoria cu cetațenii români. 

 

Ordonanța Guvernului nr. 44/2004 conține dispoziții referitoare la măsurile necesar a fi adoptate de autorități în scopul integrării  străinilor care au dobândit protecție internațională în România sau un drept de ședere în România, precum și a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, în societatea românească. Astfel de măsuri privesc accesul la un loc de muncă și la o locuință, accesul la sistemul de învățământ, consiliere și învățare a limbii române, accesul la asistență medicală, cazare și ajutor financiar.

 

Accesul la un loc de muncă și la o locuință

 

Pentru a avea acces la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, străinii care au dobândit protecţie internaţională în România trebuie să se înregistreze în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, ca persoane în căutarea unui loc de muncă sau ca şomeri.

 

Locuinţele sociale sunt repartizate străinilor care au dobândit protecţie internaţională în România de către autorităţile administraţiei publice locale competente, pe baza criteriilor de eligibilitate aplicabile cetăţenilor români, ţinând cont de specificul situaţiei străinilor care au dobândit protecţie internaţională în România,
 

Accesul la sistemul de invatamant

 

Cursurile intensive şi gratuite de învăţare a limbii române destinate străinilor adulţi şi minori care au dobândit protecţie internaţională în România se organizează de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în baza metodologiilor aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe categorii de vârstă, nivel de educaţie şi/sau nivel de competenţe lingvistice.

 

Cursurile intensive şi gratuite de învăţare a limbii române pentru minori se organizează pe grupe de cursanţi la care pot participa simultan atât beneficiari ai protecţiei internaţionale în România, cât şi străini care au dobândit un drept de şedere în România şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, grupele fiind constituite pe categorii de vârstă şi/sau competenţe lingvistice.  

 

Cursurile intensive şi gratuite de limba română se desfăşoară pe parcursul anului şcolar, 3 zile pe săptămână, câte două ore.  

 

Persoanele care doresc sa urmeze cursurile de limba română pot depune o cerere de participare, pe tot parcursul anului calendaristic, la inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, la sediul Inspectoratului General pentru Imigrări sau la sediile formaţiunilor sale teritoriale.   

 

Dreptul de cazare

 

Străinul care a dobândit protecţie internaţională în România, înscris în programul de integrare şi care nu dispune de mijloace de întreţinere poate depune o cerere de cazare în centrele administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Soluţionarea cererilor de cazare înaintate se realizează pe baza unei evaluări a situaţiei individuale/familiale si se tine cont in principal de  mijloacele de întreţinere din momentul obţinerii protecţiei internaţionale în România şi din perioada desfăşurării procedurii de azil precum si de alte informaţii privind situaţia financiară a solicitantului şi a familiei sale.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty