In Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020 a fost publicată Ordonanța de Guvern nr.92 din 28 mai 2020 potrivit căreia Guvernul a dispus o serie de măsuri active, după revenirea din șomaj, în vederea susținerii angajaților și angajatorilor incepând cu data de 1 iunie 2020. Principalele măsuri constau in decontarea a 41,5% din salariul de bază la revenirea din șomajul tehnic și sprijin pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani, a tinerilor și a românilor reveniți în țară ca urmare a încetării contractelor de muncă în străinătate.
Timp de 3 luni, angajatorii vor beneficia din partea statului, la cerere, de decontarea unui procent de 41,5% din salariul de bază brut pentru fiecare dintre angajații ale căror contracte de muncă sunt reactivate începând cu data de 1 iunie. Măsurile de sprijin financiar se vor aplica doar persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă, fie că au beneficiat de decontarea indemnizației de șomaj tehnic fie de indemnizația de minimum 75% cu condiția să se afle la dispoziția angajatorului.
O condiție impusă de către Guvern pentru ca angajatorii să beneficieze de aceste măsuri este menținerea activă a raporturilor de muncă până la data de 31.12.2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri și a situației în care încetarea contractului individual de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.
Nu beneficiază de aceste facilități instituțiile și autoritățile publice precum și angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului.
Angajatorii vor plăti integral contravaloarea salariilor angajaților, iar ulterior, în luna următoare, de la data de 01 și până la data de 25 depun prin mijloace electronice, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, o cerere însoțită de o declarație pe proprie raspundere și de lista angajaților care benefiziază de această sumă.
Decontarea se va efectua în termen de cel mult 10 zile de la depunerea cererii și după verificarea îndeplinirii obligației de plată și a celor declarative. Astfel, dacă angajatorul nu iși îndeplinește obligația de plată a taxelor către stat, nu va beneficia de subvenția pentru salariați.
Actul normativ prevede, de asemenea, stimularea încadrării în munca a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror contracte individuale de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau a stării de alertă și care sunt înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Astfel, angajatorii care angajează persoane din această categorie pe o perioadă nedeterminată și cu normă întreagă în perioada 1 iunie 2020 - 31 decembrie 2020, vor primi lunar, timp de 12 luni, 50% din salariul fiecărei persoane angajate.
Executivul a mai decis ca de aceeași facilitate să beneficieze și angajatorii, care încadreaza in muncă, până la data de 31 decembrie 2020, pe o perioadă nedeterminată si cu o normă intreagă, tinerii cu vârsta cuprinsa intre 16 ani și 29 de ani. Pentru ambele situații, angajatorii trebuie sa mențină raporturile de muncă încă 12 luni de la implinirea celor 12 luni pentru care se asigura sprijin.
Sumele se acordă pentru plata salariului proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se cumulează, pentru același angajat, cu subvențiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, contracte sau convenții în temeiul Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Prevederile se aplică și cetatenilor români ale căror raporturi de muncă cu angajatori străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, au încetat din motive neimputabile lor.
In situația în care angajatorii incetează contractele individuale de muncă anterior termenelor pentru care sunt obligați sa le mențină, vor trebui să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, sumele încasate pentru fiecare salariat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor individuale de muncă.
Prezenta ordonanță modifică Ordonanța de Guvern nr. 70/2020, in sensul că pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricții in condițiile stabilite prin acte ale autorităților competente, acordarea indemnizațiilor de șomaj tehnic se prelungeste și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții.
Actul normativ extinde perioada de acordare a indemnizației de protecție socială conform Legii nr. 215/1997 privind Casa Socială a Constructorilor, cu durata aplicării măsurilor dispuse pe perioada stării de urgență decretate și a stării de alertă instituite la nivel național.
Text: LEGIStm
Foto: Micheile Henderson pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana