Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

Inapoi
Home » Blog » Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati
Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati--LEGIStm
08/06/2024

Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

 

În Monitorul Oficial din data de 15 mai a fost publicată Legea nr. 136/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 488/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

Noua lege aduce o serie de măsuri menite să faciliteze deplasarea persoanelor cu dizabilități. Astfel, acestea vor beneficia de următoarele facilități:

 

Scutirea de la plata tarifului de omologare individuală RAR pentru autovehiculele special modificate

 

Autovehiculele speciale pentru persoanele cu dizabilități pot fi special modificate față de configurația inițială astfel încât să poată fi conduse de acestea sau pentru a le prelua și transporta pe cele cu handicap grav sau accentuat, dependente de scaunele rulante, ducând la o crestere semnificativă a calității vieții.

 

Până la intrarea în vigaore a prezentei legi, tariful pentru omologarea individuală a unui vehicul adaptat pentru persoanele cu dizabilități era de 1600 lei.

 

De cele mai multe ori măsurile propuse de autoriățti (mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători etc.) care să facilitaeze deplasarea persoanelor cu dizabilități nu sunt implementate. Motiv pentru care s-a dorit acordarea unui sprijin constând în scutirea de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Roman pentru autovehiculele special modificate față de configuratia inițiala în scopul conducerii de către persoanele cu handicap. 

 

Omologarea individuală se acordă unui autovehicul care are un numar de identificare valid, ândeplineste condițiile de prevăzute în RNTR-7 și care a fost declarat admis la verificarea stării tehnice efectuată în baza planului de operații din RNTR-1.

 

Măsura se aplică pe toată perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap și numai pentru autoturismul proprietate personală.

 

Accesul mai facil în locurile publice pentru persoanele cu handicap care utilizează câini ghizi

 

Câinii ghizi sunt o resursă valoaroasă pentru persoanele cu dizabilități mai ales pentru cele cu deficiențe auditive sau vizuale, ajutându-le să iși îmbunătățească calitatea vieții. Acești câini sunt instruiți să iși asiste stăpânii prin ghidarea acestora în spații publice și private, precum și prin identificarea obstacolelor intervenite pe traseu. În plus aceștia pot spori siguranța și încrederea persoanelor cu dizabilități, reducând riscul de accidente și creând un sentiment de siguranță și confort.

 

Testeaza iLegis 3 zile

Întrucât persoanele cu handicap se confruntă cu diverse provocări și obtacole în accesul la servicii și facilități, s-au facut eforturi pentru a implementa politici pentru a le sprijini și a le asigura accesul la drepturile și serviciile de care au nevoie.

 

Astfel, potrivit noului act normativ: ”Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care se asigură servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ.”

 

În nota de fundamentare se precizeaza ca legislatia în vigoare referitoare la câinii ghizi este foarte generală. Se menționează că câinii ghizii pentru nevăzători au cces liber și în mod gratuit pe orice mijloc de transport și în instituții publice. În alte țări este mult mai bine reglementat, în sensul că are acces peste tot pe unde are acces un om.

 

Accesul la transport în regim de taxi 

 

Incepând cu 18 mai, taximetriștii sau cei care fac transport alternativ nu au voie să refuze transportul persoanelor cu handicap, a dispozitivului acestora de mers precum și a câinelui ghid.

 

”Constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum şi al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul persoanei cu handicap şi al dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele-ghid”, prevede noua lege.

 

Nerespecatrea prezentei măsuri este sancționată cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 25.000 lei.

 

Conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități  (ANPD) din 2021, în România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația totală a țării.

 

Conform datelor furnizate de Asociația Națională a Câinilor Ghizi din România (ANGR), în prezent există aproximativ 70 de câini ghizi înregistrați în țară.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Yomex Owo pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty