Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Impozitarea veniturilor din criptomonede

Inapoi
Home » Blog » Impozitarea veniturilor din criptomonede
Impozitarea veniturilor din criptomonede - legis
07/10/2019

Criptomonedele – Impozitarea veniturilor din criptomonede

 

Articol realizat de Cabinetul de avocatura Musat & Partners

 

Criptomonedele sunt un tip de monede digitale, nebancare, care pot fi folosite ca mijloc de plată, acestea pot fi folosite pentru schimbul de bunuri sau servicii. Trebuie să avem în vedere că criptomonedele sunt monede care își au originea în tehnologia blockchain și sunt create în spațiul virtual. Criptomenedele sunt descentralizate și gestionate de o rețea de calculatoare, nu de o companie. În esență, acestea au apărut din necesitatea de a folosi o monedă alternativă, care să nu impună prezența unei autorități de administrare, care să funcționeze dincolo de climatul politic și care să fie simplu de transferat.

 

Criptomonedele populare sunt Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) și Monero (XMR).

 

Caracteristicile generale ale criptomonedelor sunt:

 

 

Trebuie să avem în vedere că, începând cu anul 2019, a apărut o modificare legislativă, cu privire la impozitarea de către Statul Român a veniturilor din criptomonede, care îi poate afecta pe cei care vând, cumpără sau tranzacționează criptomonedele. A fost publicată în Monitorul Oficial legea de aprobare a procedurii de impozitare a câștigurilor din criptomonede – Bitcoin, Ethereum și alte monede virtuale – Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 ce modifică Codul fiscal, lista veniturilor incluse în categoria veniturilor din alte surse a fost suplimentată cu venituri din transferul de monedă virtuală (Art. 114 alin. (2) lit. m din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal).

 

Potrivit art. 116 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, “contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l). şi m). au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

 

Impozitul pe venit datorat trebuie calculat de către contribuabili pe baza declarației unice (privind stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice) prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului din transferul de monedă virtuală, stabilit în baza art. 116 alin. (1) lit. a din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

 

Câştigul din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m). din Codul Fiscal, se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei. 

 

Practic, impozitarea se efectuează la momentul transformării în lei sau în valută a contravalorii criptomonedelor deținute, ținându-se cont de cursul BNR de la momentul încasării prețului într-o monedă oficială/recunoscută.

 

Este foarte important să fim atenți dacă cumulul veniturilor realizate (împreună cu alte venituri extrasalariale, cum ar fi venituri din chirii, dividende, activități independente ș.a.) depășește plafonul celor 12 salarii minime brute pe țară, mai exact 24.960 Ron ( 12 luni x 2080 Ron), deoarece datorăm si contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită în cotă de 10% asupra plafonului menționat anterior, 2.496 Ron. În caz contrardacă totalul veniturilor NU depășește 24.960 Ron, contribuabilul poate opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate la jumătate, respectiv 1.243 Ron, având calitatea de asigurat pentru întregul an.

 

Termenul de depunere a declaraţiei unice privind stabilirea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, respectiv termenul de plată a obligațiilor stabilite prin declarația unică, este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, potrivit art. 116 alin. (1) și alin. (5) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.  

 

Autor: Ec. Mantu Ioana - Mădălina

 

Foto:  Worldspectrum - Pexels

 

Informatii suplimentare:

Legislatie: iLegis sau Facebook LegisTM

Consultanta juridica de specialitate: Cabinet de avocatura Musat&Partners sau Facebook MusatPartners 

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty