Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Inscrierea in invatamantul primar

Inapoi
Home » Blog » Inscrierea in invatamantul primar
Inscrierea in invatamantul primar--LEGIStm
18/04/2024

Regulile și calendarul pentru înscriere în învațământul primar

 

În data de 22 martie Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 4019/2024 privind aprobarae Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar și a Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2024-2025.

 

Metodologia aduce modificări esențiale în procesul de înscriere a copiilor în învățământul primar. Potrivit documentului, inspectoratele școlare vor avea posibilitatea de a reconfigura circumscripțiile școlare. Astfel, numărul de străzi atribuite fiecărei școli poate fi ajustat în funcție de capacitatea fiecărei unități de învățământ de a primi copii.

 

Potrivit metodologiei : ”Inspectoratele școlare, în baza analizei procesului de înscriere din anii anteriori, pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență.”

 

De asemenea, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice în alte unități de învățământ care au spații disponibile, cu informarea părinților.

 

Circumscripțiile școlare, planul de școlarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate sunt afișate la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe siteul inspectoratului școlar, conform Calendarului înscrierii în învățământul primar.  

 

Parinții pot depune dosarele pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare in perioada 11 aprilie-14 mai.

 

Cererile pot fi completate și depuse atât la sediul unității de învățământ, cât și online. În cazul depunerii cererii online, parintele va trebui să se prezinte și la școala pentru ca cererea să fie validată fizic de către un reprezentant al unității de învățământ.  

 

Criterii si procedura de înscriere în clasa pregătitoare:

 

 

Alegerea unității de învățământ la care va fi înscris copilul:

 

Copiii care se înscriu în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Locurile libere vor putea fi ocupate de actre copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati.

 

În sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasă.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere se aplică criterii de departajare astfel:

 

 

În cazul în care numărul cererilor de înscriere din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil.

 

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică confrom metodologiei.

 

Criteriile specifice de departajare stabilite de unitatea de învățământ trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune, și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii, sau orice alte proceduri care nu respectă spiritul și litera prezentei metodologii. În categoria criteriilor specifice poate fi cuprins, de exemplu, și criteriul ca unul dintre părinți să aibă locul de muncă în circumscripția școlară.

 

În cazul gemenilor, documentul prevede ca in situatia in care care pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă este admis/admisă la aceeași unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.

 

Informarea publicului privind procedura de înscriere  

 

Comisiile de învățământ trebuie să înființeze o linie telverde la care parinții pot obtine gratuit nformatii referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar. De asemenea, informațiile privind înscrierea în învățământul primar, inclusiv circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, vor trebui să fie mentionate ți pe site-ul inspectoratului școalar.

 

Pe lângă modificările în privința circumscripțiilor școlare, Ministerul Educației a publicat și un ghid cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de procesul de înscriere la școală. Acest ghid are rolul de a oferi claritate și informații esențiale pentru părinți și elevi în legătură cu procedurile și cerințele de înscriere.  

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Estée Janssens pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty