Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Inscrierea in invatamantul primar 2018-2019

Inapoi
Home » Blog » Inscrierea in invatamantul primar 2018-2019
Clasa zero - LegisTM
23/03/2018

Inscrierea in invatamantul primar 2018-2019

 

Copiii care implinesc varsta de 6 ani pană la data de 31 august 2018, inclusiv, trebuie sa fie inscrisi in clasa pregătitoare, in conformitate cu Legea Educatiei Nationale.

 

Copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2018, inclusiv, pot fi inscrisi daca dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

 

Orice alta situatie legata de inscrierea unui copil va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.

 

Inscrierea in invatamantul primar se face conform Ordinului M.E.N. nr. 3.242 din 23 februarie 2018, publicat in Monitorul Oficial nr. 182 din 27 februarie 2018.

 

Ordinul nr. 3.242 din 2018 aproba Calendarul inscrierii in invătămantul primar pentru anul scolar 2018-2019 (anexa nr. 1) si de asemenea, aproba Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2018-2019 (anexa nr. 2).

 

Toate unitatile de invatamant din Romania au obligatia de a oferi informatii referitoare la procedura de inscriere a copiilor in invatamantul primar indiferent daca parintii fac parte sau nu din circumscriptia respectiva.

 

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistentă Educationala (CJRAE/CMBRAE).

 

Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite zone ale judetului/municipiului Bucuresti, cu prioritate in gradinite, in perioada 1 - 23 martie 2018.

 

Evaluarea se realizează de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

 

Pentru inscriere parintele poate opta:

 

 1. pentru inscrierea la scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este automat inscris;
 2. pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie: in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a celor specifice de departajare.

 

Parintele poate solicita, prin bifarea in cererea-tip de inscriere, ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea, din lipsa de locuri libere.

 

Inregistarea copilului are lor la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.

 

Cererile-tip de inscriere pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului.

 

Cererile-tip de inscriere pot fi completate şi online, dar după completarea acestora, părintii trebuie să meargă la unitatea de invătămant in care doresc inscrierea copilului pentru validarea cererii.

 

Actele necesare pentru inscriere sunt următoarele:

 

 1. Cerere tip de inscriere;
 2. Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezultă modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului;
 3. Copie si original al certificatului de nastere al copilului;
 4. Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare (acolo unde este cazul);
 5. Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

 

Completarea si depunerea cererilor va avea loc in doua etape. 

 

La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa.

 

A. Prima etapa: 8 - 26 martie

 

 

B. A doua etapa: 12 - 18 aprilie

 

 

Criteriile de departajare pe care şcolile le aplică dacă numărul de copii este superior numărului de locuri

 

I. Criterii generale:

 

 

II. Criterii specifice:

 

 

Părintii pot obtine informatii din următoarele surse:

 

 1. Internet: inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a site-urilor lor, o sectiune numita inscrierea in invatamantul primar 2018;
 2. Direct de la scoli, cu ocazia Zilelor portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public in intervalul 1 - 12 martie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice;
 3. De la unitatile de invatamant prescolar, in cadrul intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul şcolar 2018 - 2019, in invatamantul primar;
 4. Telverde: poate fi apelat numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru fiecare judet (ex. Arad - 257).

 

Inspectoratele scolare posteaza pe site-ul institutiei, pe prima pagina, la rubrica „inscrierea in invatamantul primar 2018“, următoarele date:

 

 

Ministerul Educatiei Nationale ne ofera asigurari ca fiecare copil are un loc disponibil. Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare decat numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.

 

La clasa pregătitoare copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurător si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activităti de descoperire, prin desen sau muzica.

 

Clasa pregatitoare este un timp de acomodare a copilului cu viata scolii, care sa-i permita o buna adaptare la programul si cerintele specifice acestui mediu.

 

In clasa pregatitoare, copilul este incurajat sa capete incredere in fortele proprii, sa-si sporeasca stima de sine, initiativa si dorinta de reusita.

 

Exersarea deprinderilor si capacitatilor motrice este o tinta importanta, prin participarea copiilor la activităti de dezvoltare motrica, dar si la alte activitati de miscare in asociere cu muzica (prin intermediul Educatiei fizice si a disciplinei Muzica si miscare).

 

In invatamantul primar particular inscrierea se face in prima etapa (8 - 26 martie), direct la unitatea de invatamant sau pe formularul online, daca unitatea de invatamant autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. 

 

Daca nu, inscrierea se face doar la unitatea de invatamant. in cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul unitătii de invatamant dorite.

 

Inscrierea copiilor in invatamantul special. Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi inscrisi in scolile de masa, in conformitate cu prevederile prezentei metodologii. In situatiile in care orientarea scolara impune inscrierea in invatamantul special, parintii se adreseaza scolii de circumscriptie sau CJRAE/CMBRAE, de la care primesc informatiile necesare pentru inscrierea in invatamantul special.

 

Inscriere in clasa pregătitoare in unitatile cu predare in limbile minoritatilor nationale. inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, in unitatile cu predare in limba unei minoritati nationale, se face in conformitate cu prevederile prezentei metodologii si cu calendarul aprobat.

 

Este important de stiut:

 

Completarea cererii de inscriere online nu garanteaza inscrierea copilului in unitatea de invatamant si nu elimina obligativitatea parintelui de a se prezenta la unitatea de invatamant unde doreste inscrierea, cu dosarul complet al copilului, in vederea validarii cererii/dosarului. 

 

Acest formular de inscriere online permite parintelui doar sa se prezinte la secretariatul scolii cu datele copilului pre-completate, scurtand timpul de asteptare. 

 

Acte normative care trebuie respectate in vederea prevenirii tuturor formelor de discriminare:

 

 

Pentru mai multe informatii ne gasiti si pe Facebook.

 

Text: Ion NISTOR - consilier juridic

 

Foto: pexels.com

 

Testeaza acum aplicatia iLegis

Testeaza iLegis

Copyright © 2004-2018. Toate drepturile rezervate LEGIS TM.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty