In data de 11 decembrie, a fost adoptat proiectul de lege privind statutul grefierilor si al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice.
Proiectul reglementează, în principal, reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanțelor judecătoreşti și al parchetelor, propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale și clarifică modului de recrutare și gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor.
Ministerul Justitției a intervenit legislativ asupra unor dispoziții esențiale functionarii actului de justitie:
Noutatea majoră este introducerea grefierului judiciar care va avea, în principiu, rolul de a-l asista pe judecător și de a prelua o parte din sarcinile acestuia. Această schimbare ar putea contribui la scurtarea duratei procesului si, prin urmare, la o mai buna asigurare a solutionării cauzelor intr-un termen optim și previzibil.
In expunerea de motive se arată că: ''Având în vedere condițiile de recrutare a grefierului judiciar, prin proiect se propune ca acesta să îndeplinească atribuţii nejurisdicționale referitoare la judecata în primă instanţă şi în căile de atac. Aceasta noua reglementare este insotita si de infiintarea functiei de grefier de sedinta in cadrul instantelor judecatoresti, acesta urmand sa aiba competente in managementul dosarelor si in buna desfasurare a sedintelor de judecata.''
De asemenea, se introduce o nouă categorie profesioanlă care urmeazaă să iși desfășoare activitatea în cadrul parchetelor - grefierul principal. Acesta va avea rol în susținerea procurorului în activitatea specifică de urmărire penală, respectiv în activitatea judiciară.
Proiectul de lege face referire și la drepturile și obligațiile pe care le vor avea grefierii precum și informații despre cariera acestora. Astfel, aceștia vor fi testați psihologic si vor depune juramantul inainte de începerea exercitării funcției.
Cei care vor dori sa acceadă la funcția de grefier trebuie să mai știe că vor fi obligați la restituirea indemnizației și a cheltuielilor de școlarizare de către cursanții Școlii Naționale de Grefieri care nu promovează examenul de absolvire nici în a doua sesiune organizată în acest sens. Inițiatorii proiectului mai precizează că această obligație incubă și cursanților care renuntă, din motive imputabile, la cursuri înainte de absolvire, proporțional cu perioada în care au avut calitatea de cursant.
Propunerea legislativă pastrează în continuare drepturile acordate acestei categorii de personal conform legislației în vigoare, și anume: dreptul la decontarea chiriei, dreptul la grevă, dreptul la pensia de serviciu. In plus, proiectul prevede și alte drepturi suplimentare cum ar fi: plata orelor suplimentare, acordarea a 35 de zile de concediu de odihnă (legea in vigoare prevede 30 de zile), decontarea a 3 călătorii anuale dus-intors.
Toate aceste reglementări au la bază intenția de recompensare a personalului pentru munca desfașurată în acest domeniu, precum si încurajarea și obținerea, în cadrul sistemului judiciar, a stabilității și performanței profesionale a personalului angajat, pentru ca, în final, actul de justiție să se realizeze în condiții cât mai bune.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de Elena Mozhvilo pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana