Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Legea societatilor-modificari

Inapoi
Home » Blog » Legea societatilor-modificari
Legea societ??ilor-modific?ri
16/07/2020

Legea societăților-modificări

 

În data de 5 iulie 2020 a intrat în vigoare Legea 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societăților nr. 31/1990, care aduce modificări majore pentru SRL-urile înmatriculate în Romania. Noul act normativ elimină unele interdicții sau limitări referitoare la înființarea si funcționarea societăților comerciale.

 

Potrivit vechii reglementări, o persoană fizică sau juridică nu putea fi asociat unic decat într-o singură societate cu răspundere limitată. Potrivit noii legi, o persoană fizică sau juridică poate fi asociat unic în mai multe SRL-uri. O societate cu răspundere limitată va putea avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcatuită dintr-o singură persoană. Așadar, eliminand art. 14 din Legea 31/1990, persoanele fizice si juridice nu vor mai avea nicio limitare si vor putea fi asociați unici în mai multe societăți cu răspundere limitată. Și, implicit, se elimină toată procedura la care erau supuse persoanele în momentul în care trebuiau să mai adauge fie altă firmă în acționariat fie o rudă cu un procent din acțiuni. În plus, a fost eliminată obligativitatea acordului vecinilor la schimbarea destinației imobilului, daca la sediul social nu există activitate. Acest lucru ii ajută si pe cei cu profesii liberale, care au nevoie doar de o adresă de corespondență oficială ca să poată muncii în condiții legale. 

 

La autentificarea actului constitutiv, în cazurile prevăzute la art. 5 sau la darea de dată certă a acestuia, se va prezenta doar dovada eliberată de Oficiul Registrului Comerțului privind disponibilitatea si rezervarea firmei. A fost eliminată obligația prezentării declarației pe propria răspundere privind deținerea calității de asociat unic într-o singură societate cu răspundere limitată.

 

Testeaza iLegis

Până recent, nu puteau fi inființate mai multe societăți într-un imobil decât numărul de camere din respectivul loc. Într-un imobil cu două camere puteau avea sediu social cel mult două firme. Însa, Legea 102/2020 elimină această interdicție reglementând funcționarea mai multor societăți decât numărul total de camere dintr-un imobil. În esență, noul act normativ elimină urmatoarea prevedere din Legea societăților: ”La același sediu vor putea funcționa mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate. Numărul societăților comerciale ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare”. 

 

Noul act normativ simplifică procedurile și condițiile de inregistrare a sediului social. Astfel, la înmatricularea societății și la schimbarea sediului social se va prezenta la sediul oficiului registrului comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social înregistrat la organul fiscal din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripție se situează imobilul cu destinație de sediu social”. Prin urmare, nu se mai impune obligativitatea prezentării unui certificat emis de organul fiscal în legătură cu cedarea dreptului de folosință asupra aceluiași imobil respectiv respectarea condițiilor referitoare la sediul social.

 

Deși Legea 102/2020 simplifică activitatea firmelor din Romania, eliminarea interdicției de constituire a unui număr nelimitat de societăți cu asociat unic nu ia în considerare garanții pentru protejarea intereselor asociaților si terților creând riscuri în materia evaziunii fiscale.

 

Guvernul va revizui normele metodologice de aplicare a prezentelor modificări, in termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ.

 

Text: LEGIStm

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty