In Monitorul Oficial din luna mai 2022 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 67/2022 privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala.
Potrivit ordonanței date de Guvern, în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, unii angajați vor primi în plus 200 lei la salariu. Este vorba mai exact despre cei care au salariul minim brut pe economie.
Actul normativ nu-i obligă pe angajatori ci le oferă posibilitatea să aplice o majoreze salarială cu 200 lei angajaților cu contracte de muncă semnate înainte de luna iunie, fără a fi plătite impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru această sumă. De asemnea, angajatorii mai au la indemană varianta să acorde un salariu de 2.750 lei persoanelor nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, din care 200 lei să nu fie impozitați.
Potrivit ordonanței: ''Angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, în executare la data de 1 iunie 2022, ce prevăd un nivel al salariului de bază lunar brut la aceeași dată, fără a include sporuri și alte adaosuri, egal cu nivelul salariului minim brut pe tară garantat în plată stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.''
Având în vedere că suma de 200 de lei nu se include în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii și, în consecință, angajatorii salariaţilor care beneficiază de facilitatea fiscală nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă potrivit prevederilor Codului fiscal, la stabilirea și calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 sau a prestațiilor acordate conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale precum și a indemnizaţiei de şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Experții de la Portalul Codul Muncii au precizat că deși nu este reglementat în mod expres că suma de 200 lei este scutită de la plata taxelor și în situația concediilor medicale, consideră că în perioada concediilor medicale facilitatea nu se aplică. Prin urmare, suma asupra căreia nu se calculeaza taxe se determină astfel:
200 : nr.zile lucrătoare din luna = z
Z*numărul de zile lucrate = suma netaxabilă
Astfel, dacă salariatul se afla in concediu medical toata luna, facilitatea nu se acordă.
În OUG 67/2022 nu se prevede dacă salariatul care se află în concediu de odihnă beneficiază de facilitati, însă în actul normativ se precizează că suma de 200 lei se dimnuează în funcție de fracția din luna pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor.
Mai trebuie stiut faptul că cei care au salarii mai mari fie și cu un leu decât suma de 2.550 de lei, la 1 iunie, nu au dreptul la cei 200 de lei netaxabili. De asemenea, suma 200 de lei trebuie sa fie prevazută într-un document, ceea ce inseamnă că aceștia nu trebuie să fie acordați „în mână” deoarece asta presupune o plată „la negru”
Intrucât cei 200 de lei în plus la salariu sunt netaxabili, aceștia nu se cuantifică la pensie sau alte indemnizații pentru perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022.
Măsura a fost impusă cu scopul de a combate consecinţele sociale negative generate de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri. Astfel, s-a dorit o compensare a efectelor sociale negative în cazul persoanelor al căror salariu de bază lunar corespunzător locului de muncă ocupat, realizat în baza contractului individual de muncă, este la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Jp Valery pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana