În data de 26 august 2022 Guvernul a adoptat proiectul de Ordonanță de urgență pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetar, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Potrivit actului normativ, începand din luna august, toți bugetarii vor primi o majorare de salarii cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.
„Începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie si indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021."
Majorarea nu se va aplica pentru unii angajați din ministere și care lucrează cu fonduri europene.
Ministrul Muncii a precizat că: „În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei la angajat şi sunt angajaţi care vor primi şi mai puţin. Iar, în afară de personalul medical care deja ştim că este la nivelul din 2022, mai sunt salariaţi în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 şi acei salariaţi nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo”. Acesta a adăugat că impactul bugetar este în jur de 2 miliarde de lei, dar a specficat că cheltuielile cu creșterea salariilor se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat și că „nu există impact suplimentar asupra bugetului pe acest an”.
Ministrul Muncii a menționat totodată că pensiile militare nu intră în categoria pensiilor speciale, drept urmare nu pot fi supraimpozitate.
Majorările salariale pentru bugetari trebuiau să intre în vigoare de la 1 iulie, însă Parlamentul a decis să includă și parlamentarii și primarii printre beneficiarii creșterilor salariale.
În Ordonanța de Urgență se mai precizează că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr.II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»" la Legea-cadru nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, personalului didactic de conducere şi personalului de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Mathieu Stern pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana