Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Masuri de relaxare de la 1 iunie

Inapoi
Home » Blog » Masuri de relaxare de la 1 iunie
Masuri de relaxare de la 1 iunie - LEGIStm
09/06/2021

Masuri de relaxare de la 1 iunie

 

În data de 28 mai 2021 în Monitorul Oficial nr. 555 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 pentru modificarea și completarea anexelor 2 si 3 la Hotărârea Guvernului nr.531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

 

Începând cu 1 iunie 2021, conform HG nr. 580/2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri de relaxare care fac referire la posibilitatea organizării evenimentelor private (nunți și botezuri), deschiderea cluburilor și discotecilor precum și creșterea numărului de persoane care pot participa la diverse spectacole. 

 

Potrivit HG 580/2021 pot participa la competițiile sportive numai persoanele care se află în una dintre situațiile:

 


În spațiile deschise competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care se află într-una din situațiile prezentate anterior.


Tot într-una din situațiile de mai sus trebuie să se afle și persoanele care doresc să meargă la cinematograf, spectacole sau concerte. Oragnizarea si desfasurarea activitatilor din cadrul acestora sunt permise doar cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

 

De asemenea, este permisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu condiția purtării măștii și ca incidența să fie de până în 3 la mie. Pot participa doar cei vaccinați anti-COVID-19, cei cu test negativ (RT-PCR sau antigen rapid). Numarul de 1000 de persoane poate fi depasit doar cu conditia vaccinarii.

 


Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Gradul de ocupare al meselor crește de la 50% la 70% din capacitatea spațiului.

 

În aceleași condiții vor funcționa și sălile de jocuri de noroc.

 

De asemenea, se pot redeschide sălile de jocuri, altele decât cele de noroc, la capacitate de 50% și în intervalul orar 5:00 - 24:00. Actul normativ aduce modificări și în ceea ce privește gradul de ocupare al spațiilor de cazare, acesta crescând la 70% la 85%.

 

Organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr 70 de persoane și poate crește dacă la activitate participă doar persoane vaccinate. Activitățile pot fi organizate și în exterior, cu maximum 200 de persoane. De asemenea, conferințele se pot desfășura cu un număr de 100 de persoane sau mai multe dacă acestea sunt vaccinate.


Hotărârea Guvernului nr. 580/2021 mai prevede că piscinele interioare pot funcționa la 70% din capacitatea maximă a spațiului. Tot de la 1 iunie sunt eliminate restricțiile pentru călătoriile in România, în scop turistic de vizită. Astfel, pot intra în țară, în scop turistic, cetățenii străini și apatrizii.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Katrien Sterckx pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty