Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Mobilitatea academica a studentilor

Inapoi
Home » Blog » Mobilitatea academica a studentilor
Mobilitatea academica a studentilor--LEGIStm
18/05/2024

Metodologia privind mobilitatea academică a studenților

 

Ministrul Educației a emis Ordinul nr. 4.262/2024 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academică a studenților. Ca urmare a intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul nr. 5140/2019.

 

Prezenta metodologie reglementează condițiile și modul în care se realizează mobilitatea academică a studenților. Documentul facilitează procesul de transfer al creditelor și recunoașterea studiilor între diverse instituții de învățământ, atât în țară, cât și în străinătate. Acesta clarifică procedurile de accesare a mobilităților și acordă o atenție deosebită evaluării și monitorizării pentru a asigura standarde ridicate de calitate în învăţământul superior.

 

Mobilitatea academică se referă la toate tipurile de activități prevăzute în planul de învățământ al programului de studii respectiv: cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activitate practică etc. si se realizează în locurile și la instituțiile partenere în care își desfășoară activitatea studenții înmatriculați la programul de studii din instituția de învățământ superior primitoare.

 

Calitatea de student/student-doctorand se menţine inclusiv pe perioada mobilităţilor interne şi internaţionale si poate fi, dupa caz, definitivă sau temporară.

 

Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv al studentului-doctorand, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

 

Acceptul interinstituțional constă în completarea și semnarea cererii-tip de mobilitate, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie, astfel:

 

O prevedere nouă este aceea că universitățile, pe baza acordurilor internaționale încheiate cu instituțiile partenere, se pot asigura că „studenții care participă la mobilități beneficiază de aceleași drepturi ca studenții înmatriculați în respectiva instituție de învățământ gazdă.”

 

Mobilitatea academică definitivă  

 

Mobilitatea academică definitivă se poate efectua atât de către studenții finanțați de la bugetul de stat, cât și de către studenții cu taxă, cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de școlarizare și finanțarea învățământului superior și cu acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu implicate și în conformitate cu reglementările proprii privind mobilitatea academică internă sau internațională și, după caz, definitivă sau temporară a studenților.

 

Mobilitatea academică definitivă se poate realiza și în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.

 

Pentru studiile universitare de scurtă durată, de licență și studiile universitare de masterat, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru și până la sfârșitul penultimului semestru, între programe de studii cu același număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din același domeniu fundamental.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Pentru studiile universitare de doctorat, mobilitatea academică definitivă se poate efectua în cadrul aceluiași domeniu de doctorat, între școli doctorale acreditate, după finalizarea programului de pregătire bazat pe studii universitare avansate, cu respectarea prevederilor regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat.

 

Mobilitatea academică temporară

 

În cazul mobilitatii academice temporare, metodologia stabilește că studenții și studenții doctoranzi pot beneficia de aceasta numai între două instituții de învățământ superior acreditate sau autorizate provizoriu.

 

Recunoașterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilității, în conformitate cu acordul interinstituțional și regulamentele instituțiilor de învățământ superior implicate, după caz.

 

Decizia privind echivalarea studiilor desfășurate în străinătate sau în cadrul altei instituții de învățământ superior din țară, respectiv decizia privind echivalarea perioadei de practică desfășurată în străinătate se emite în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la momentul în care dosarul de echivalare a fost depus de student.

 

Potrivit Metodologiei, instituțiile de învățământ superior „pot finanța, cofinanța și/sau avansa fonduri din venituri proprii pentru a susține implementarea proiectelor de mobilitate”. Acestea pot depune cereri individuale/de grup pentru finanțarea proiectelor de mobilitate printr-un grant Erasmus+. În acest caz, programele de mobilități trebuie să respecte regulile finanțatorului, respectiv principiile Cartei Universitare Erasmus (ECHE) și calendarul propus de agenția națională care gestionează fondurile Erasmus+ solicitate.

 

Astfel, pentru a asigura accesul studenților la astfel de oportunități, Metodologia stabilește că:

 

”Studenții instituțiilor de învățământ superior beneficiază de o prezentare publică cu privire la programele de mobilitate națională și internațională disponibile pentru aceștia, cel puțin o dată pe parcursul unui an universitar.

 

Pentru studenții care urmează să participe la mobilități academice, instituțiile de învățământ superior oferă metode și date alternative de evaluare la anumite discipline, în cazul în care mobilitatea la care participă începe înainte de finalizarea sesiunii de examene prevăzute de structura anului universitar, conform reglementărilor instituționale.”

 

De asemenea, actul mai prevede ca universitățile pot beneficia de fonduri destinate creșterii numărului de mobilități academice în rândul studenților, prin Programul „Study in Romania”.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Brooke Cagle pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty