Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Modificarea modelului-cadru al CIM

Inapoi
Home » Blog » Modificarea modelului-cadru al CIM
Modificarea modelului-cadru al CIM - LEGIStm
29/07/2021

Modificarea modelului-cadru al contractului individual de munca

 

În Monitorul Oficial din data de 19 iulie a fost publicat Ordinul nr. 585/2021 privind modificarea și completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii și solidaritășii sociale nr. 64/2003.

 

Prin prezentul ordin, Ministerul Muncii și protecției sociale modifică modelul-cadru al contractului individual de muncă aducând 2 schimbări importante.

 

O primă modificare face referire la includerea în modelul contractului individual de muncă, în cazul microîntreprinderilor cu maxim 9 angajați, a atribuțiilor postului. Iată, deși acum câteva luni se eliminase fișa postului în cazul microfirmelor, potrivit noului ordin, aceasta va fi inclusă în cuprinsul modelului CIM. Mai exact la litera F (Atribuțiile postului) din contract, angajatorul va trebui să facă o scurtă caracterizare a activității pe care o va desfășura salariatul. Astfel, angajatorii microîntreprinderilor, care au ales să elimine fișa postului, vor trebui să întocmească un act adițional în care să precizeze detalii despre activitatea angajatului.

 

”Atribuțiile postului sunt prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepția microîntreprinderilor cu până la 9 salariați, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activității.”

 

 

Cea de-a doua modificare la care face referire prezentul ordin constă în datoria angajatorului să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat

 

Potrivit art. 30 din Legea nr.411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, persoanele în vârstă de până la 35 de ani trebuie să adere la un fond de pensii, iar persoanele în vârstă de până la 45 de ani pot sa opteze pentru un fond de pensii.

 

(1)”Persoanele în vârsta de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, și care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.”

(2)”Persoanele, altele decât cele prevăzute la alin. (1), în vârsta de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.”

 

Astfel, angajatorii trebuie să actualizeze toate contractele de muncă aflate în derulare, prin semnarea unui act adițional care să includă această mențiune, în timp ce pentru noii angajați contractul de muncă va cuprinde din start această prevedere.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Dane Deaner pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty