Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Modificari Majore ale Codului Fiscal

Inapoi
Home » Blog » Modificari Majore ale Codului Fiscal
modificari cod fiscal - legis
16/11/2017

Modificari Majore ale Codului Fiscal

 

Puncte importante:

 

 

Ordonanța de Urgență nr. 79 din 8.10.2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial din 11.10.2017 și va produce efecte începând cu 1 ianuarie 2018. Denumită o adevărată „Revoluție fiscală”, aceasta aduce modificări importante la legislația în vigoare. Trebuie precizat faptul că aceste modificări ar putea fi temporare, dat fiind faptul că ordonanța poate fi modificată sau chiar anulată în Parlament înainte de a produce efecte pe 1 ianuarie 2018. Câteva din modificările cele mai importante sunt explicate mai jos, iar actul original poate fi consultat în întregime aici.

 

Transferul contribuțiilor sociale și de sănătate datorate de angajator în sarcina angajatului duce la necesitatea modificării tuturor contractelor individuale de muncă din sectorul privat. Calculele Guvernului diferă de cele ale experților în privința modificării venitului net al angajaților. Pentru a menține venitul net al angajaților, angajatorii ar trebui să mărească venitul brut al acestora corespunzător cu transferul contribuțiilor, însă nu pot fi obligați să facă acest lucru. Trebuie avut în vedere faptul că, per total, costul angajatorilor cu munca va rămâne stabil chiar și cu creșterea veniturilor brute ale angajaților și cu introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă de 2.25%. 

 

Deși impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, angajații nu vor resimți o diferență în venitul net. Acesta din urmă va rămâne cel mult constant dacă angajatorii vor fi de acord cu majorarea veniturilor brute odată cu transferul contribuțiilor. Mai mult, odată ce aceste modificări intră în vigoare, povara fiscală totală a angajaților devine 47.25%, iar cea a angajatorilor doar 2.25% plus impozitul pe profit, diferențiat în funcție de veniturile companiei. Astfel, companiile cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti 1% impozit pe cifra de afaceri, iar cele cu venituri peste acest prag vor plăti în continuare 16% impozit pe profit. 

 

Persoanele cu venituri din activități independente nu vor mai datora contribuții de asigurări sociale și de sănătate la o bază de calcul egală cu veniturile realizate, ci diferențiat pentru CAS și CASS. În cazul CAS, acestea vor avea ca bază de calcul venitul ales care trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut. În cazul contribuțiilor de sănătate, baza de calcul va fi egală cu venitul minim brut pe țară indiferent de veniturile realizate din activități independente. Astfel, va scădea povara fiscală pentru anumite categorii (contabili, medici, consultanți, notari etc.) cu venituri din activități independente la un nivel peste salariul minim brut și va crește în cazul în care veniturile realizate sunt sub acest nivel.

 

De asemenea, Guvernul a transpus în Codul Fiscal directiva europeană 2016/1164/UE sub forma Titlului III ce conține norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale și a externalizării profiturilor companiilor multinaționale prin limitarea deductibilității dobânzilor, introducerea impozitării la ieșire în cazul unui transfer de active înafara României sau consolidarea regulii antiabuz ce permite autorităților să refuze anumite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive. 

 

În încheiere trebuie mențonat faptul că un caz particular de aplicare al acestei ordonanțe este reprezientat de sectorul IT. Datorită scutirii impozitului pe venit din sectorul IT, în lipsa unor modificări ulterioare, companiile din sector  ar trebui să suporte un cost adițional de 7% pentru a putea păstra venitul net al angajațiilor din domeniu deoarece venitul brut al acestora este afectat într-o proporție semnificativ mai mare odată cu trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului.

 

Pentru mai multe informatii ne gasiti si pe Facebook.

 

Foto: couriermail.com.au

Text: Raul Patrascu

 

 

Copyright © 2004-2017. Toate drepturile rezervate LEGIS TM.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty