Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Modificari privind Codul Fiscal

Inapoi
Home » Blog » Modificari privind Codul Fiscal
Modificari privind Codul Fiscal--LEGIStm
24/07/2022

Modificări privind Codul Fiscal

 

În data de 15 iulie 2022 în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanța nr. 16/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

 

Principalele prevederi ale actului normativ sunt următoarele:

 

1. Cota impozitului pe dividende se majorează de la 5% la 8% pentru dividendele plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele plătite nerezidenților.

 

Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

 

2. Se reduce plafonul veniturilor obținute în anul precedent, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro. Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începand cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice prevederile prezentului titlu.

 

3. Se introduc noi condiții pentru ca o societate să poată fi încadrată în categoria plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, societatea respectivă trebuie să fi realizat venituri, altele decat cele din consultanță/management, în proporție de peste 80% din veniturile totale și să aibă cel puțin un salariat.

 

Începand cu 1 ianuarie 2023 firmele care desfășoară activități în domeniile HoReCa vor avea posibilitatea la plata impozitului pe venit aplicabil microîntreprinderilor. Așadar se elimina impozitul pe activitățile specifice HoReCa, iar aceste firme vor avea opțiunea să treaca fie la impozit pe venitul microintreprinderilor de 1%, fie la impozit pe profit de 16%.

 

Persoanele juridice care desfășoară activități în domeniul bancar, în domeniul asigurărilor și reasigurărilor, în domeniul jocurilor de noroc și persoanele juridice care desfășoară activități de axploatare, dezvoltare, exploatare a zăcamintelor de petrol și gaze naturale sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile mocroîntreprinderilor.

 

4. Începând din 2023 microîntreprinderile care nu au salariați nu vor mai putea plăti impozit de 3%, așa cum era prevăzut până acum, ci vor trece la plata impozitului pe profit, de 16%.

 

Se mai aplică doar impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor cu cel puțin un angajat, începand cu 1 ianuarie 2023.

 

5. De la 1 ianuarie 2023, va crește TVA de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering și pentru activitățile de cazare hotelieră.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

6. Se modifică calculul cifrei de afaceri pentru aplicarea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor precum și în sectorul agricol și al producției alimentare. Mai exact, vor beneficia de facilitățile fiscale, numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și pct. 7 din Codul fiscal (activități în construcții de la fasonarea sticlei și până la var, iar în agricultură de la cultivarea plantelor, la munca în ferme).

 

7. Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totala a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată în prezent. În plus, contractul de închiriere va trebui înregistrat obligatoriu la organul fiscal competent.

 

8. Pentru angajații part-time vor fi plătite contribuțiile la salariul minim brut.Se introduce obligația plății contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial pentru care veniturile realizate sunt sub acest nivel.

 

Astfel, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat.

 

9. Se revizuieste sistemul de acordare a deducerilor personale în cazul contribuabililor care realizează venituri din salarii la locul unde se află funcţia de bază. Deducerea personală cuprinde:deducerea personală de bază si deducerea personală suplimentară, și se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.

 

10. Se stabilește un nou calendar privind nivelul accizelor care să reglementeze cuantumul și perioada de aplicare a nivelului accizelor pentru produsele supuse regimului accizelor armonizate.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: StellrWeb pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty