Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Modificari privind Codul Penal-Proiect de Lege

Inapoi
Home » Blog » Modificari privind Codul Penal-Proiect de Lege
Modificari privind Codul Penal-Proiect de Lege - LEGIStm
18/08/2021

Modificari privind Codul Penal-Proiect de Lege

 

La farșitul lunii iulie, Ministerul Justiției a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum și a altor acte normative.

 

Actul normativ prevede o serie de modificări ale legislației penale care fac referire, printre altele, la neglijența și abuzul in serviciu, conducerea unui vehicul fără permis și consumul de alcool ulterior producerii unui accident de circulație. 

 

Modificările vin ca urmare a mai multor decizii de neconstituționalitate din ultimii anii, iar proiectul de lege dorește ca acestea să fie puse în acord cu dispozițiile Constituției.

 

Prin Decizia nr. 297/2018, Curtea Constitutionala a precizat că întreruperea cursului termenului de prescripție a răspunderii penale devine eficientă, doar dacă persoana în cauză este înștiințată cu privire la debutul unui nou termen de prescripție.

 

Astfel, noul proiect de lege prevede că: ”Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.”

 

De asemenea, Curtea Constituțională a statuat că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuții de serviciu reglementate expres prin legislația primară - legi și ordonanțe ale Guvernului. Astfel, proiectul de lege propune ca definiția infracțiunii abuzului în serviciu să facă referire la neîndeplinirea unui act de lege, o ordonanță a Guvernului sau o ordonanță de urgență. În plus, prevederea va face referire la îndeplinirea cu încălcarea unei legi, ordonanțe sau ordonanțe de urgență punând, astfel, accentul pe îndeplinirea în mod defectuos a unui act.

 

 

Neconstituțională a fost declarată și sintagma ”și împotriva aceluiași subiect pasiv” din cuprinsul art. 35 alin (1) din Codul Penal. Astfel, proiectul de lege propune ca art. 35 alin (1) din Codul Penal sa aiba următorul cuprins: Infracțiunea este continuată când o persoană săvârșește la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții, acțiuni sau inacțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul aceleiași infracțiuni.”

 

Potrivit propunerii de lege, Codul Penal va fi completat cu o nouă infracțiune. Concret, cei care vor consuma alcool sau alte substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice vor fi pedepsiți cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Iar dacă persoana în cauză efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 aniFac execpție situațiile în care substanțele psihoactive sunt administrate de un medic, dacă șoferul este rănit. 

 

Proiectul de lege completează și lista vehiculelor care nu au voie să conducă fără permis pe drumurile publice. Astfel, vor fi incluse, la infracțiunile legate de conducerea fără permis, tractoarele agricole și forestiere. De asemenea, acestea nu vor avea voie să conducă pe drumurile publice fără număr de  înmatriculare/neînregistrate sau cu numar fals.

 

Va fi modificată și Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse. Astfel, va fi extins dreptul la vizita intimă și în cazul persoanelor arestate preventiv, nu doar persoanelor condamnate definitiv.

 

De asemenea, vor fi aduse modificări în ceea ce privește Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor. Mai exact, persoanele care au calitatea de martor și care au comis o infracțiune, iar înainte sau în timpul urmăririi penale ori a judecății denunță persoane care au săvârșit infracțiuni de omor, spălare de bani, corupție sau alte infracțiuni grave, vor beneficia de reducerea pedepselor.

 

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative. - Ministerul Justitiei

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Bill Oxford pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty