Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Modificari privind IMM Leasing

Inapoi
Home » Blog » Modificari privind IMM Leasing
26/08/2020

Modificari privind IMM Leasing

 

În Monitorul Oficial nr. 762  din data de 20 august 2020 a fost publicată  Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.138/2020 care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 118/2020  privind aprobarea programului de susținere a întreprinderilor mici și mijloci "IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje".

 

Potrivit OUG nr. 118/2020, programul "IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje" are ca obiectiv stimularea accesării finanțelor de tip leasing financiar în vederea achiziționării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilor precum și a întreprinderilor afiliate. Însă, de la intrarea în vigoare a programului s-au constatat o serie de aspecte care îngreunează implementarea facilităților de finanțare și garantare oferite prin program, motiv pentru care s-au luat o serie de măsuri legislative menite să simplifice accesul la finanțare al IMM-urilor. În plus, noile măsuri sunt de natură să atragă un numar semnificativ de societăți de leasing participante în program.

 

Noul act normativ introduce obligația finanțatorului de distribuire a sumelor rezultate din valorificarea activelor care este garantată cu o ipotecă legală mobiliară constituită asupra activului finanțat prin contractul de leasing. Operațiunile de înscriere, modificare și radiere în/din Registrul Național de Publicitate a Garanțiilor Mobiliare se efectuează de către finanțator, în baza mandatului acordat de F.N.G.C.I.M.M. 

 

Sunt introduse dispoziții care fac referire la posibilitatea finanțatorului de a îi cere beneficiarului programului garanții accesorii, garantate sub forma biletelor la ordin avalizate de beneficiar. Biletele la ordin erau prevazute și in Ordonanța de Urgență nr. 118/2020, însă nu era reglementată posiblitatea ca acestea ar putea să fie avalizate.

 

Potrivit Legii nr. 58/1934, biletul la ordin avalizat este un titlu comercial de valoare care este garantat de către persoană denumită avalist, alta decât debitorul obligației (în situatia de față, beneficiarul finanțării și cel care emite biletul la ordin). 

 

Noile reglementări îl obligă pe finanțator să încheie polițe de asigurare a bunurilor mobile care fac obiectul contractului de leasing financiar. Politele de asigurarea se vor incheia la valoarea acceptată de societatea de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea rezultată din rapoartele de evaluare întocmite de evaluatori autorizați de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) a bunurilor mobile, pentru bunurile second-hand, și respectiv valoarea de asigurare a bunului mobil, pentru bunurile noi.

 

Programul prevedea ca finanțatorul să obțină acordul expres al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)  în cazul în care finanțatorul aprobă modificări ale clauzelor contractului de leasing referitoare la structura garanțiilor constituite. Potrivit noilor reglementări, acesta are obligația de a notifica FNGCIMM doar modificările transmise beneficiarului privind structura actionariatului/asociaților și schimbarea sediului social al beneficiarului.

 

Testeaza iLegis

 

Noul act normativ îl determină pe finanțator să depună toate diligențele necesare în vederea reposedării și valorificării echipamentelor, utilajelor și bunurilor mobile finanțate prin leasing financiar, care fac obiectul contractului de garantare. Sumele rezultate din valorificarea bunurilor se distribuie statului român, după ce au fost deduse cheltuielile privind procedura de recuperare, evaluare și vânzare a activelor finanțate prin contractul de leasing. De asemenea, este reglementată procedura de distribuire privind sumele provenite din executarea garanțiilor accesorii precum și cele din încasările amiabile.

 

În ultima parte a actului normativ sunt cuprinse dispoziții referitoare la recuperarea creanțelor bugetare demarate de către organele fiscale competente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

Articol cu tema IMM Leasing: https://legistm.ro/blog/programul-imm-leasing

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty