În data de 30 mai a intrat în vigoare OUG nr.43/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Ordonanța vizează o serie de modificări care fac referire la casele de marcat, sistemul e-Transport, impozitul pe profit, impozitul special pentru case de mare valoare și accizele nearmonizate.
Informații suplimenatare colectate de la casele de marcat
Comercianții vor avea obligația de a transmite către Registrul caselor de marcat (e-Case de marcat) informații suplimentare din bonul fiscal precum și din raportul fiscal de închidere zilnică. Aceste informații vor fi stabilite în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe. Asta înseamnă că la sfarșitul lunii iunie comercianții vor știi exact ce date trebuie să transmită către e-Case de marcat. Din motivarea actului normativ reise că este vorba despre codul de identificare fiscală care este o informație necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat.
Potrivit ordonanței: „Prin hotărâre a Guvernului pot fi stabilite și alte date și informații din bonul fiscal, precum și din raportul fiscal de închidere zilnică, care se transmit de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale.”
Sistemul Informatic Național RO e-TVA reprezintă un instrument important în procesul de combatere și de reducere a fenomenului de evaziune fiscală și asigură cerințele de interconectare cu celelalte sisteme informatice de interes strategic național, care conțin informații privind operațiunile impozabile din sfera taxei pe valoarea adăugată, respectiv permite autorității fiscale să utilizeze datele existente în Sistemul Informatic Național RO eFactura, Sistemul Informatic Național RO e-Case de marcat electronice, precum și în alte baze de date disponibile în sistemele informatice gestionate de Ministerul Finanțelor.
Aparatele de marcat electronice fiscale transmit, conform structurilor XML aprobate prin ordin al preşedintelui ANAF, printre altele, datele din bonul fiscal, structurate după cum urmează:
Rezultă astfel că, în prezent, nu sunt transmise sistemului informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF și datele referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA, chiar dacă acestea se regăsesc în conținutul bonului fiscal.
Modificări care privesc sistemul RO e-Transport
Obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional de bunuri (atât bunuri riscante cât și neriscante) revine si următorilor utilizatori:
O altă modificare are în vedere procesul de implementare a Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, ce a vizat monitorizarea trasabilității bunurilor cu risc fiscal ridicat și a operațiunilor economice cu caracter ilicit. Astfel, în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice.
Impozit special pentru bunurile imobile și mobile de mare valoare
Proprietarii care dețin case mai scumpe de 2.500.000 lei vor fi înstiințați de către ANAF că trebuie saă plătească impozit special.
Conform ordonanței: ”Contribuabilii plătitori de impozit pe clădiri pentru care organul fiscal local a determinat, o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei sunt înștiințați de către acesta până la data de 30 mai a anului pentru care se datorează impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.”
Înștiințarea va conține următoarele elemente:
Contribuabilii care dețin bunuri imobile și mobile de mare valoare vor trebui să plătească impozitul până la data de 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datorează.
Modificări în domeniul accizelor
Se extinde lista produselor cărora li se aplică accize nearmonizate. Este vorba despre produsele cu nicotină care nu conțin tutun destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90;
Comisia Europeană a considerat că este necesară introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piața, iar experții europeni au lansat încă din 2021 un astfel de proiect de directivă europeană.
Acciza la țigările electronice s-a modificat ultima data la 1 ianuarie 2024. Atunci s-a introdus un cuantum de 0,81 lei/ ml pentru lichid cu sau fără nicotină față 0,64 lei/ ml cât era până la finalul anului 2023.
Ministerul de resort vrea să stabilească reguli mai clare și predictibile până la finalul anului 2026 pentru plata acestor dări. Proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului de Finanțe care va completa Codul Fiscal stabilește un calendar de accizare al țigărilor electronice.
Acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de Markus Winkler pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana