Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noi modificari in Codul muncii

Inapoi
Home » Blog » Noi modificari in Codul muncii
Noi modificari in Codul muncii
16/10/2020

Noi modificari in Codul muncii

 

În data de 30 septembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.893, Legea nr.213/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

 

Legea nr. 213/2020 a adus modificări și completări la Codul muncii referitoare la soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă precum și la modalitatea de organizare a activității de resurse umane și salarizare.

 

Noul act normativ completează codul muncii cu o prevedere ce permite angajatorului sa rezolve pe cale amiabilă, prin procedura concilierii, conflictele individuale de muncă cu salariații săi, fără să apeleze la instanțele de judecată.

 

Potrivit Legii 62/2011, conflictele individuale de muncă se soluționau de către tribunal, ca primă instanță. Conform noii legi, concilierea va putea interveni înainte de a se ajunge in fața instanței, însă salariații vor putea sesiza instanța în continuare, avand în vedere că procedura concilierii este optională.

 

Prin conciliere, în sensul prezentei legi, se înţelege modalitatea de soluţionare amiabilă a conflictelor individuale de muncă, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislaţia muncii, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.

 

Consultantul extern specializat în legislaţia muncii poate fi un avocat, un expert în legislaţia muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislaţia muncii. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părţi conform înţelegerii acestora.

 

Testeaza iLegis

 

Procedura concilierii va fi demarată doar dacă părșile au stabilit contractual acest lucru. Oricare dintre părți are dreptul să-și aleagă în mod liber consultantul extern. Dacă în urma dezbaterilor, se ajunge la o soluție, consultantul extern va întocmi un acord care va conține ințelegerea părților și modalitatea de soluționare a conflictului.

 

În urma modificărilor aduse de Legea 213/2020, activitatea de resurse umane și salarizare poate fi organizată în următoarele moduri:

 

 

Această reglementare ridică unele probleme în ceea ce privește modul de interpretare. Potrivit legislatiei in vigoare, un contabil poate indeplini, pentru un angajator, o parte din activitatea de resurse umane. Iar noul act normativ obligă angajatorii să apeleze la servicii externe specializate în resure și salarizare.

 

Privitor la acest aspect, Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a subliniat faptul că "expertul contabil are competența profesională și legală de a efectua serviciile prevăzute de art. 6 alin. e) din OG nr. 65/1994, fără a-i fi necesară absolvirea cursului de expert in legislația muncii, organizat conform standardului ocupațional. Orice altă interpretare ar conduce în mod vădit la incălcarea prevederilor art. 41 alin. (1) din Constituția României, care stabilesc că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.”.

 

Astfel, conform opiniei CECCAR, expertul contabil are competența profesională și legală de a efectua lucrări cu caracter financiar-contabil, inclusiv activităţi de evidenţă electronică a personalului, de salarizare, de organizare administrativă şi informatică, certificare de informaţii, date şi documente, fără a-i fi necesară absolvirea cursului de expert în legislația muncii.

 

Pentru abonații și cititorii LEGIStm, prezentăm în format pdf.:

  1. Legea nr.213/2020
  2. Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
  3. Legea 62/2011
  4. OG nr. 65/1994

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty