În data de 21 noiembrie 2022, Senatul a adoptat proiectul de lege care propune modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, a Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, precum şi pentru completarea art. 64 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.
Proiectul de lege completeaza art. 7 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii cu urmatorul continut: "Informaţiile referitoare la principalele condiţii necesare a fi îndeplinite de solicitanţi, extrase din conţinutul autorizaţiei de construire şi al anexelor aferente, se fac publice în termen de maxim 30 de zile de la emiterea autorizaţiei."
Se introduce o nouă obligație pentru beneficiar. Astfel, după comunicarea autorizaţiei de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, acesta are obligaţia, pe propria cheltuială, să noteze în Cartea Funciară a imobilului, precum şi într-un ziar de largă răspândire, numărul autorizaţiei de construire şi data emiterii acesteia precum si titlul sau descrierea imobilului. În plus, beneficiarul trebuie să amplaseze în şantier, la loc vizibil, panoul de identificare al investiţiei.
De asemenea, articolului 12 din legea privind autorizarea executării lucrarilor de constructii i se adaugă un nou aliniat având următorul cuprins:"Pentru organismele sociale interesate, în litigiile ce vizează autorizaţiile de construire, termenul pentru formularea plângerii prealabile, dacă aceasta mai este obligatorie, este de 30 de zile şi începe să curgă de la data ultimei operaţiuni de publicitate, iar termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenţie accesorie sau de intervenţie principală este de 60 de zile şi se calculează de la data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau de la data expirării termenului legal de soluţionare a plângerii, indiferent care dintre aceste date survine prima”.
Propunerea legislativa modifica si Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul. Astfel, art. 64 este modificat cu urmatorul cuprins: „(4) Prin excepţie de la prevederile alin.(3), pentru organismele sociale interesate, dreptul de a ataca hotărârile de aprobare se prescrie în termen de 1 an de la data aprobării”. Așadar, proiectul de lege limitează de la 5 ani la un an perioada în care organismele sociale interesate au dreptul de a ataca hotărârile de aprobare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanismul.
De asemenea, potrivit proiectului de lege, se modifică alineatul 1 al articolului 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 astfel: „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile prevederilor art.7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare sau în termen de maximum 30 de zile de la luarea la cunoştinţă a conţinutului actului care nu mai poate fi revocat, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond”.
Totodată se mai stipulează că în cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anulare a actului în termen de maxim 60 de zile de la introducerea acţiunii în suspendare și dacă fondul cererii de suspendare nu a fost soluţionat, instanţa învestită cu cererea de suspendare va constata această împrejurare şi va respinge cererea de suspendare ca lipsită de interes.
Modificările aduse de proiectul de lege sunt argumentate în motivarea inițiativei prin faptul că, „în prezent, conform deciziei ICG^ orice asociaţie înfiinţată în conformitate cu OG 26/2000, care are în statut obiective referitoare la "mediu" sau "urbanism", este prezumată ca având calitate procesuală activă şi interes în orice litigiu de mediu sau de urbanism."
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Arron Choi pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana