Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noi prevederi legale privind munca suplimentara

Inapoi
Home » Blog » Noi prevederi legale privind munca suplimentara
Noi prevederi legale privind munca suplimentara
03/07/2020

Noi prevederi legale privind munca suplimentarăLegea nr. 85/2020 pentru modificarea art. 260 alin.(1) lit.i) din Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 525 din 18 iunie 2020 si a intrat in vigoare la data de 21 iunie 2020.

Legea nr. 85/2020 prevede urmatoarele:


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
 

ARTICOL UNIC
La articolul 260 alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, litera i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

 

Urmarirea procesului legislativ al proiectului Pl-x nr. 399/2018 poate fi urmărit aici.

 

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, potrivit prevederilor Codului Muncii, republicat.

 

Testeaza iLegis

 

În România, durata normala a timpului de munca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, este de 8 ore/zi si de 40 de ore/saptamana, iar durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

 

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, doar cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

 

Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

 

Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la aceasta perioada de referinta, dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.

 

Este interzisa munca suplimentara fara acordul salariatului dar si efectuarea muncii suplimentare peste limita legala, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

 

Au interdictie sa presteze ore suplimentare:

 

 

Munca suplimentara se compenseaza astfel:

 

 

Din data de 21 iunie 2020 a intrat in vigoare o noua reglementare in ceea ce priveste munca suplimentara, asa cum este prevazuta in Legea nr. 85/2020.

 

Testeaza iLegis

 

In situatia anterioara intrarii in vigoare a acestei Legi, sanctiunea contraventionala era aplicata angajatorului, indiferent de numarul angajaților care au lucrat peste program mai mult decat permitea legea.

 

De acum inainte amenda va fi aplicata angajatorului pentru fiecare salariat identificat in situatia depașirii numarul de ore suplimentare prevazut de lege.

 

Astfel, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

 

In situatia in care angajatorul nu respecta obligatia legala de plata a drepturilor salariale, respectiv de a compensa orele suplimentare prestate, salariatul poate sesiza in scris inspectoratul teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi are sediul social.

 

Pentru abonații și cititorii LEGIStm, publicăm în format pdf, Codul Muncii cu actualizările la zi.

 

Autor: Ionut NISTOR - Jurist si LEGIStm

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIS TM

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty