Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noi prevederi privind relatiile de munca

Inapoi
Home » Blog » Noi prevederi privind relatiile de munca
Noi prevederi privind relatiile de munca - LEGIStm
20/04/2021

Noi prevederi privind relațiile de muncă

 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat pe pagina de facebook o serie de măsuri viitoare privind relațiile de muncă ((20+) Raluca Turcan | Facebook).

 

1. Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu si vine sa completeze pensia de stat

 

,,Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat.

 

Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.

 

Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.

 

Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem.” ((20+) Raluca Turcan - Postări | Facebook).

 

2. Flexibilizarea, digitalizarea și debirocratizarea relațiilor de muncă

 

,,Prin cele două acte normative elaborate la Ministerul Muncii, propunem flexibilizarea relațiilor de muncă prin:

 

 • Posibilitatea utilizării semnăturii electronice (avansată sau calificată însoțită de marca temporală) la încheierea contractului individual de muncă. Angajatorul va putea folosi semnătura electronică și în raporturile cu instituțiile publice, la întocmirea documentelor din domeniul relațiilor de muncă;
 • Simplificarea prevederilor privind telemunca, prin obligația angajatului să respecte și să asigure confidențialitatea informațiilor și documentelor, în timp ce angajatorul trebuie să asigure instruirea salariaților cu privire la utilizarea echipamentelor necesare telemuncii. Activitatea este verificată tot prin utilizarea tehnologiei informației;
 • Microîntreprinderile cu maximum 9 angajați nu vor mai avea obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern pentru angajați. Specificarea atribuțiilor postului se va putea face verbal, iar evidența orelor de muncă se va face în condițiile stabilite cu angajatul prin acord scris”((20+) Raluca Turcan - Postări | Facebook)

 

 

3. Revizuirea legislației privind salarizarea în sistemul public

 

,,În 30 de zile, toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public, pentru fiecare familie ocupațională în parte. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară.

 

Prin Memorandumul adoptat în ședința de Guvern, am adoptat totodată principiile noii legi a salarizării din sectorul public:

 

 • Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
 • Grile de salarizare pentru administrația locală;
 • Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
 • Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:

 • Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
 • În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante.
 • Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.

 

​​ NICIUN venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii

 

Dimpotrivă:

 

 • Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
 • Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice.
 • Sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța, ele nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.

 

Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii.” ((20+) Raluca Turcan - Postări | Facebook).

 

În prezent, în sectorul bugetar se identifică o serie de discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare privind salarizarea personalului bugetar, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv luna iulie 2017, ca urmare a modificărilor legislative succesive ale Legii-cadru în vigoare în Parlament, prin care unele categorii de personal au fost favorizate în raport cu celelalte categorii de personal din sectorul bugetar. Mai mult decât atât, o serie de discrepanțe au apărut și ca urmare a efectelor unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale pe legislația anterioară Legii-cadru nr.153/2017” se arată în Memorandum (MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE).

 

Pentru cititorii fideli și abonații LEGIStm, publicăm:

 

 1. LEGEA nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat
 2. LEGEA nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase
 3. LEGEA-CADRU nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, actualizată
 4. ORDINUL nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, actualizat
 5. MEMORANDUM

 

Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic

 

Foto: krakenimages pe Unsplash 

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty