Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noi reguli pentru suplimentele alimentare

Inapoi
Home » Blog » Noi reguli pentru suplimentele alimentare
Suplimente alimentare - LEGIStm
08/04/2021

Noi reguli privind vanzarea suplimentelor alimentare

 

În Monitorul Oficial nr. 322 din data de 1 aprilie 2021 a fost publicată Legea nr. 56/2021 privind suplimentele alimentare. Actul normativ stabilește cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare și prezentate ca atare. 

 

Potrivit prezentei legi, producătorii și importatorii care doresc să introducă pe piață produse alimentare vor putea sa o facă doar pe baza unui certificat de notificare, iar comercializarea acestora către consumatorul final se va face sub denumirea de supliment alimentar și numai sub formă preambalată.

 

Prezenta lege definește suplimentele alimentare ca fiind produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsule, comprimate, pilule sau alte forme similare, caşete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picurător şi alte forme similare de lichide şi pulberi destinate să fie luate în cantităţi mici, unitare, măsurate. 

 

Suplimentele alimentare pot fi pe bază de:

 

 

Suplimentele alimentare nu pot fi introduse pe piață înainte de data eliberării certificatului de notificare emis de Ministerul Sănătății. Eliberarea documentului se va face în baza analizării unei cereri de notificare și a documentelor aferente acesteia (formular de notificare, însoţită de modelul etichetei pentru produsul în cauză) trimise de către cei care doresc să comercializeze suplimente alimentare. Cei care comercializează acest tip de produse fără certificatul de notificare vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 13.000 lei și 15.000 lei.

 

 

Legea nr. 56/2021 mai prevede că în etichetarea, prezentarea şi în comunicările comerciale referitoare la suplimentele alimentare, adresate consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, este interzisă atribuirea proprietăţilor de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi. În etichetarea, prezentarea şi în comunicările comerciale referitoare la suplimentele alimentare este interzisă utilizarea afirmaţiilor directe sau care să sugereze faptul că alimentaţia variată şi echilibrată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive.

 

Eticheta suplimentelor alimentare trebuie să conţină următoarele menţiuni suplimentare:

 

 

Etichetarea neconformă cu legislaţia în vigoare a suplimentelor alimentare se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei şi oprirea temporară de la comercializare, până la intrarea în legalitate. La fel vor fi sancționați și cei care fac publicitate neconformă cu legislaţia în vigoare a suplimentelor alimentare.

 

Legea stabilește și ce se întâmplă cu suplimentele alimentare care nu sunt conforme cu prevederile noii legii: acestea pot fi comercializate până la expirarea datei durabilităţii minimale, dar nu mai târziu de 12 luni. Cei care comercializează produse care au depăşit data durabilităţii minimale, nu vor mai avea voie sa vândă suplimente alimentare și vor fi amendați cu sume cuprinse între 7.000 lei și 9.000 lei.

 

În ceea ce privește suplimentele alimentare puse pe piaţă anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi şi care sunt conforme cu prevederile acesteia pot fi comercializate în continuare fără a necesita o nouă notificare, cu respectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii certificatului de notificare. 

 

Prevederile prezentei legi nu se aplică medicamentelor și nici suplimentelor alimentare pe bază de plante medicinale, aromatice şi produse ale stupului.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Diana Polekhina pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty