Vineri a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 91/2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătate publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit o serie de noi restricții în scopul gestionării riscului de sănătate publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul Sars-CoV-2. Măsurile urmează să se aplice începând de luni pentru o perioadă de 30 de zile. Printre măsurile adoptate se numără interzicerea circulației de la ora 22:00 indiferent de incidență, cu excepția celor vaccinați sau care au trecut prin boală, obligativitatea purtării măștii în toate spațiile, interzicerea nunților și a botezurilor. În plus, certificatul verde va fi obligatoriu pentru accesul în instituții, malluri, restaurante și hoteluri.
Astfel, potrivit Hotărârii de Guvern, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodariei în intervalul orar 22.00-05.00 cu excepția persoanelor vaccinate, a celor care au trecut prin boală precum și a persoanelor care sunt nevoite să se deplaseze în interes profesional. De asemenea, fac excepție și persoanele care necesită asistență medicală și care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță precum și persoanele care se deplasează în afara localităților pentru anumite motive justificative.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, se propune ca persoanele să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic. Cetațenii străini și apatrizii vor trebui să prezinte documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română. Iar persoanele care se deplasează în interes de serviciu vor fi obligate să prezinte adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere.
Printre măsurile propuse de CNSU se număra și interzicerea desfășurarii activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, în intervalul orar 21:00-05:00, indiferent de rata de incidență. În acest interval orar, operatorii economicii pot activa doar prin livrare la domiciliu.
Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor, precum și la terase va fi permisă până la 50% din capacitatea maxima a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00.
Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici care funcționeaza în clădiri de birouri private va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boala în ultimele 180 de zile sau testării.
De asemenea, în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, toate activitățile și evenimentele organizate în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, vor fi permise doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.
Bisericile si toate unitățile de cult religios sunt exceptate de la orice restricție. Singua măsură aplicabilă, pe lângă purtarea măștii de protecție, este ca fiecare persoană să aibă asigurați doi metri pătrați spațiu la slujbe. În rest, prezența la slujbe în interior nu este condiționată de certificatul de vaccinare, nici de dovada trecerii prin boală și nici de test. Mai mult, preoții pot ține slujbele fără masca de protecție.
Tot pe o perioada de 30 de zile, competițiile sportive vor fi organizate și desfășurate fără participarea telespectatorilor.
Ordonanța de Guvern mai propune ca programul de lucru al angajaților să se realizeze în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din salariați, iar acolo unde nu există această posibilitate să se aplice lucrul în schimburi.
O altă măsură constă în obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile închise și deschise, inclusiv la locul de muncă și în mijloacele de transport cu excepția copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanelor care sunt singure în bioru, prezentatorilor TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, reprezentanților cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane precum si persoanelor care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.
Tot începând de luni până pe data de 05.11.2021 se suspendă activitățile cu prezența fizică a antrepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat și în afterschool-uri. De asemenea, prin Hotărâre se propune emiterea de către Ministerul Educației a unui ordin pentru acordarea unei vacanțe de două săptămâni (25.10.2021- 05.11.2021) pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Adrien Delforge pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana