Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noua eticheta energetica

Inapoi
Home » Blog » Noua eticheta energetica
Noua eticheta energetica - LEGIStm
04/03/2021

Noua eticheta energetica

 

In Jurnalul Oficial C nr. 182 din 02.06.2020 a fost publicată Comunicarea privind aplicarea cerințelor de etichetare energetică pentru afișajele electronice, mașinile de spălat rufe și mașinile de spălat și uscat rufe de uz casnic, aparatele frigorifice și mașinile de spălat vase de uz casnic, precum și privind aplicarea cerințelor de proiectare ecologică referitoare la furnizarea de informații privind sursele de alimentare externe.

 

Incepând cu data de 1 martie, Uniunea Europeana a introdus o nouă etichetă energetică pentru aparatele de uz casnic. Noul format va evalua performanța energetică pe o scală mult mai largă de produse, va seta noi standarde în optimizarea consumului de energie şi va aduce economii suplimentare consumatorilor.

 

Mai exact, a fost înlocuită scara de la A +++ la G cu o scară mai simplă şi mai uşor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). Astfel, începând cu 1 martie, electrocasnicele vor fi etichetate pe o scară nouă de la A (eficiență maximă) la G (eficiență minimă). Inițial, eticheta energetică clasifică aparatele de la A la G. Insă, cu timpul, dezvoltarea tehnologică a dus la crearea unor produse care consumă mai puțin. Astfel a fost nevoie de introducerea unor clase precum A++ sau A+++. In cele mai multe cazuri, valorile E, F si G erau eliminate pentru ca niciun aparat nu consuma atât de mult pentru a se încadra într-una din respectivele clase. Pentru ca scara să fie din nou relevantă, Comisia Europeana a hotărât să revină la clasificarea de la A la G.

 

Noul sistem de etichetare energetică se aplică urmatoarelor electronice de uz casnic: frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

 

 

Comercianții cu amănuntul vor avea obligația de a introduce noile etichete în perioada 1-18 martie. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare. Comercianții pot pune in vânzare produsele cu eticheta veche până în noiembrie 2021.

 

Pentru restul de produse precum aerul condiționat, noile etichete vor fi introduse ulterior. In ceea ce priveşte sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă de la 1 septembrie 2021.

 

Produsele pentru care se aplică noua etichetă sunt înregistrate într-o nouă bază de date a produselor din UE (EPREL), care oferă informații suplimentare despre produs care nu sunt incluse pe etichetă. Consumatorii pot accesa aceste informații printr-un nou instrument de aplicații web intuitiv și ușor de utilizat dezvoltat de Label2020. Astfel, noua etichetă energetică va avea un cod de bare cu ajutorul cărora se vor accesa informațiile suplimentare.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Squared.one pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty