Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Noua lege privind organizarea judiciara

Inapoi
Home » Blog » Noua lege privind organizarea judiciara
Noua lege privind organizarea judiciara--LEGIStm
22/11/2022

Noua lege privind organizarea judiciara

 

În Monitorul Oficial din data de 16 noiembrie a fost publicată Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara.

 

Din decembrie legea privind organizarea judiciara aduce noi reguli care guvernează funcționarea instanțelor judecatorești si parchetelor. Astfel, sunt stabilite principiile organizării judiciare, modul cum se realizează accesul la justiție, organizarea, comeptența completurilor de judecată ale ICCJ, organizarea judecătoriilor, a tribunalelor și a curților de apel, atribuțiile și organizarea Ministerului Public. De asemenea, noul act normativ stabilește gestiunea economico-financiară și administrativă a instanțelor judecătorești și a parchetelor precum și paza și protecția acestora. 

 

Tot cu caracter de noutate, legea prevede că ședințele de judecată se înregistrează de către instanță prin mijloace tehnice video sau audio iar în timpul ședinței de judecată, la fel ca și până acum, grefierul va lua note cu privire la desfășurarea procesului. Dupa terminarea ședintei de judecată, participanții la proces primesc, la cerere, câte o copie de pe notele grefierului.

 

De asemenea, hotărârile pot fi semnate și cu semnătură electronică calificată.

 

O altă prevedere stabileste că la nivelul instanţelor judecătoreşti se implementează, în condiţiile stabilite prin regulament adoptat prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Jistitie,  Dosarul Electronic Naţional, de natură să permită accesul părţilor, prin internet, la dosarul cauzei, comunicarea electronică a actelor de procedură, precum şi posibilitatea depunerii, în aceeaşi modalitate, a unor acte la dosarul cauzei.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Judecătorii stagiari pot participa, cu vot consultativ, la completurile de judecata compuse dintr-un judecător definitiv. Magistraţii-asistenţi care participă la şedinţele de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie participă cu vot consultativ la deliberări, semnează minutele şi redactează hotărâri, conform repartizării făcute de preşedinte pentru toţi membrii completului de judecată.

 

În actul normativ se mai arată că pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimi trei ani, cu excepţia cazurilor în care a intervenit radierea sancţiunii disciplinare. Aceştia sunt admişi prin concurs şi trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă şi o vechime de cel puţin 10 ani in funcția de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs.

 

Noua legea mai prevede că atunci când există un volum ridicat de activitate la nivelul unei secții care soluționează cauze în alte materii decât cea penală, pentru soluționarea acestora într-un termen optim şi previzibil, colegiul de conducere al instanței va putea dispune temporar participarea în complet a unor judecători de la alte secții decât cea penală.

 

Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor.

 

Bugetul curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor aprobat pentru cheltuielile de personal ale acestor instanţe, precum şi cel aprobat pentru alte categorii de cheltuieli intrinsec legate de cheltuielile de personal este cuprins în bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este gestionat de aceasta.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Sasun Bughdaryan pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty