În Monitorul Oficial nr. 43 din 16 ianuarie 2023 a fost publicat de Ministerul Apărării Naţionale Ordinul nr. M.232 din 30 decembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind asistenţa medicală şi farmaceutică în Ministerul Apărării Naţionale pe timp de pace, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.110/2009.
Ordinul nr. M.232 din 30 decembrie 2022 a intrat în vigoare în 16 ianuarie 2023.
Noutățile privind asistenţa medicală şi farmaceutică în Ministerul Apărării Naţionale sunt următoarele:
,,Instrucţiunile privind asistenţa medicală şi farmaceutică în Ministerul Apărării Naţionale pe timp de pace, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.110/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 735 din 29 octombrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 4, literele e)-g) şi nota*) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
e)membrii de familie ai cadrelor militare în activitate şi membrii de familie ai soldaţilor şi gradaţilor profesionişti*);
f)cadrele militare în rezervă şi în retragere, pensionarii militari şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care au fost trecuţi în rezervă sau scoşi din evidenţele militare în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a), c), d) şi o) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare;
g)membrii de familie ai cadrelor militare în rezervă şi în retragere, pensionarii militari şi membrii de familie ai soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în rezervă sau scoşi din evidenţele militare care au calitatea de pensionari militari;
(...)
*) Prin membri de familie ai cadrelor militare şi membri de familie ai soldaţilor şi gradaţilor profesionişti se înţeleg soţul/soţia, copiii şi părinţii aflaţi în întreţinerea legală a acestora conform art. 112 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 384/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
2. La articolul 6, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e)Centrul de Medicină Preventivă, denumit în continuare CMP;
3. La articolul 6, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
i)Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino», denumit în continuare INCDMM.
4. La articolul 48, după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
d)INCDMM.
5. La articolul 49, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (3)-(6), cu următorul cuprins:
(3) În vederea limitării răspândirii efectelor generate de epidemii sau pandemii, prin unităţile sanitare ale Ministerului Apărării Naţionale prevăzute la art. 6, se asigură servicii de diagnostic, în baza recomandărilor emise de autorităţile cu atribuţii în asistenţa de sănătate publică.
(4) Activităţile de la alin. (3) pot fi realizate atât prin servicii de laborator, cât şi prin utilizare de teste rapide de detecţie.
(5) Pentru asigurarea supravegherii stării de sănătate în Ministerul Apărării Naţionale, cheltuielile necesare efectuării serviciilor de diagnostic menţionate la alin. (3) se asigură, din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 4, cu respectarea protocoalelor stabilite prin dispoziţie a şefului Direcţiei medicale, cu excepţia cazurilor în care acestea se finanţează la nivel naţional din alte bugete.
(6) Pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 4, în localităţile unde nu există unităţile sanitare prevăzute la art. 6 sau unităţile respective nu dispun de capabilitatea necesară asigurării serviciilor de diagnostic menţionate la alin. (3), acestea pot fi decontate de către spitalul militar/CMDTA la care este arondată persoana potrivit anexei nr. 2, în limita fondurilor alocate, în baza aprobării comandantului spitalului militar/CMDTA date pe raportul personal la care se anexează următoarele documente:
a)fotocopia recomandării medicale din care să reiasă respectarea criteriilor impuse de protocoalele prevăzute la alin. (5);
b)factura fiscală emisă de operatorul economic autorizat pentru efectuarea serviciului de diagnostic;
c)bonul fiscal aferent facturii fiscale;
d)fotocopia actului de identitate;
e)după caz, fotocopii ale documentelor care certifică calitatea de membru de familie;
f)dovada încadrării în categoriile de persoane prevăzute la art. 4 (adeverinţă, talon de pensie etc.).
6. La articolul 71, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(2) În situaţia în care medicamentele necesare tratamentului ambulatoriu nu au fost eliberate în condiţiile alin. (1), medicamentele se achiziţionează din oricare farmacie, pe bază de recepte compensate tip CNAS şi/sau recepte simple, după caz. Acoperirea diferenţei de la compensat la gratuit sau returnarea contravalorii integrale a medicamentelor se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, prin decontarea sumei de către structura financiar-contabilă a unităţii militare din care fac parte categoriile de persoane prevăzute la art. 4 lit. a)-e).
(3) Pentru categoriile de persoane prevăzute la art. 4 lit. f), h) şi j), în situaţia în care medicamentele necesare tratamentului ambulatoriu nu au fost eliberate în condiţiile alin. (1), eliberarea medicamentelor se face pe bază de recepte compensate tip CNAS şi/sau recepte simple, după caz, prin orice farmacie. Acoperirea diferenţei de la compensat la gratuit sau rambursarea contravalorii integrale a medicamentelor se suportă din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, prin decontarea sumei de către spitalul militar/CMDTA la care este arondată persoana potrivit anexei nr. 2.
7. La articolul 115 alineatul (1), literele g) şi h) se abrogă.
8. La articolul 115 alineatul (2), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
(2) Finanţarea unităţilor sanitare din Ministerul Apărării Naţionale se asigură din venituri proprii obţinute în condiţiile legii şi subvenţii de la bugetul de stat, pentru următoarele unităţi sanitare:
9. La articolul 115 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
c)INCDMM;
10. La articolul 120 alineatul (3), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e)după caz, fotocopii ale documentelor care certifică calitatea de membru de familie.
11. Articolul 126 se modifică şi va avea următorul cuprins:
Articolul 126
Cadrele militare în activitate detaşate în afara Ministerului Apărării Naţionale, precum şi membrii lor de familie beneficiază de drepturile prevăzute în prezentele instrucţiuni.
12. La anexa nr. 1, definiţia membrilor de familie ai cadrelor militare în activitate se modifică şi va avea următorul cuprins:Membrii de familie ai cadrelor militare şi ai soldaţilor şi gradaţilor profesionişti - soţul/soţia, copiii şi părinţii aflaţi în întreţinerea legală a acestora, conform art. 112 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare”.
Pentru abonații și cititorii LegisTM, publicăm:
Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic
Foto: Medical assistance in the army pe Dall-E
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana