Noutăți privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul
preuniversitar în anul şcolar 2025-2026-part. III
1. Aspecte de noutate aduse de ORDINUL ME nr. 7.495 din 2 decembrie 2024. În MONITORUL OFICIAL nr. 1251 din 12 decembrie 2024 a fost publicat ORDINUL ME nr. 7.495 din 2 decembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2025-2026. Data intrării în vigoare 12 decembrie 2024.
ORDINUL ME nr. 7.495 din 2 decembrie 2024 aprobă Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2025-2026, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
2. Cadrele didactice cărora nu li s-a emis decizia de pensionare pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026
Din 8 ianuarie și până pe 23 ianuarie 2025, cadrele didactice vor face o cerere pe care o vordepune la secretariatul unității de învățământ, conform calendarului oficial. Iată ce prevede metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026:
Articolul 31 – „(5) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2025 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2025-2026, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, conform prezentei Metodologii.”
Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2025, sunt:
a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 5 luni, 33 de ani şi 1 lună stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
Potrivit metodologiei, cadrele didactice vor depune la secretariatul școlii o cerere.
Articolul 31 – „(6) Personalul didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5) se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii din cadrul CJRAE/CMBRAE și profesorii din centre și cabinete de asistență psihopedagogică/logopedice/pentru furnizarea serviciilor de sprijin se adresează consiliului de administraţie al CJRAE/CMBRAE. Cererile se analizează şi se aprobă în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ/CJRAE/CMBRAE, în perioada prevăzută de Calendar, în funcţie de evoluţia demografică la nivel local, de planurile de şcolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal şi de evoluţia planurilor cadrului de învăţământ.”
Ce condiții trebuie să îndeplinească cadrele didactice:
Articolul 31 – „(7) La nivelul unităţilor de învăţământ pot fi aprobate numai cererile cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) se încadrează în prevederile alin. (5);
b) posturile didactice/catedrele pe care sunt titulare, conform documentului de numire/transfer/repartizare pe post/catedră, sunt complete şi au viabilitate de cel puţin un an şcolar, luând în considerare şi cererile privind reducerea normei didactice de predare, fără diminuarea salariului, a personalului didactic de predare, conform prevederilor legale în
vigoare;
c) la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menținute în activitate ca titulare în funcţia didactică, nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare şi nu este necesară completarea/întregirea normei didactice de predare a altor cadre didactice, conform prezentei Metodologii, din unităţile de învăţământ respective cu ore din catedra pe care sunt titulare cadrele didactice care se încadrează în prevederile alin. (5) şi urmează să fie menținute în activitate, ca titular, în funcţia didactică.
(8) Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ comunică, la termenul prevăzut în Calendar, ISJ/ISMB şi cadrelor didactice acordul/refuzul motivat privind menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, a personalului didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5), în anul şcolar 2025-2026. Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de mobilitate verifică situaţiile transmise de unităţile de învăţământ, întocmeşte listele finale cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (7) şi solicită menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică, în anul şcolar 2025-2026 şi le supune spre analiză comisiei paritare de la nivelul ISJ/ISMB, însoţite de lista cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învăţământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate. Comisia paritară constituită la nivelul ISJ/ISMB trebuie să ţină seama dacă, după menţinerea în activitate, ca titular, în funcţia didactică a cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la alin. (7), la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, se asigură numărul necesar de posturi didactice/catedre vacante în vederea soluţionării restrângerilor de activitate cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învăţământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate.”
Calendarul pentru profesorii care vor să fie la catedră până la 70 de ani, potrivit metodologiei:
4) Stabilirea personalului didactic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie şi se menține în activitate ca titular în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2025-2026:
a) depunerea și înregistrarea cererilor la secretariatele unităților de învățământ/CJRAE/CMBRAE; Perioada 8-23 ianuarie 2025
b) aprobarea cererilor privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare la nivelul unităţilor de învăţământ/CJRAE/CMBRAE şi transmiterea situaţiei la inspectoratul şcolar; Termen: 4 februarie 2025
c) întocmirea, la nivelul inspectoratelor şcolare, a listelor finale cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie și au solicitat menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2025-2026, prezentarea acestora spre validare consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, conform hotărârii comisiei paritare şi afişarea listelor finale la inspectoratele şcolare; Perioada: 4-5 februarie 2025
d) înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare; Perioada: 6-7 februarie 2025
e) soluţionarea contestaţiilor de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar.
Termen: 10 februarie 2025
f) emiterea și comunicarea deciziilor privind menţinerea în activitate ca titular a personalului didactic de predare în funcţia didactică în anul şcolar 2025-2026. Perioada: 10-14 februarie 2025
Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, actualizată:
Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”.
3. Titularizare 2025
Proba scrisă de la Titularizare 2025 are loc pe 15 iulie 2025, potrivit Ordinului ME nr. 7.495 din 2 decembrie 2024.
Înscrierea candidaților se va face în perioada 5-16 mai 2025. Noutatea este că perioada amintită anterior nu se aplică și pentru înscrierea online la concurs. În situația în care înscrierea candidaților se face exclusiv online, perioada este mai scurtă, anume 5-12 mai 2025.
Potrivit calendarului oficial, în perioada 23 mai – 27 iunie 2025, candidaţii pot solicita, dacă este cazul, inspectoratelor şcolare/centrelor de înscriere la concurs corectarea datelor de înscriere la
concurs.
Conform metodologiei de mobilitate care poate fi descărcată mai jos, mai întâi se constituie posturile și normele didactice: se stabilește lista completă a posturilor vacante și normele didactice pe baza planurilor-cadru de învățământ și a proiectelor de școlarizare.
Urmează întregirea normei pentru titulari și debutanți. Cadrele didactice titulare își completează norma în mai multe unități, iar norma didactică a debutanților se întregește pentru a atinge minimum o jumătate de normă.
Are loc apoi, la nivelul școlilor, soluționarea cererilor de transfer pentru cadrele detașate. Sunt publicate posturile vacante și actualizate după fiecare etapă, potrivit aceluiași document. Urmează apoi prelungirea contractelor de muncă 2025-2026 și repartizarea pe perioadă nedeterminată: personalul didactic angajat pe perioadă determinată poate solicita prelungirea contractului, iar cadrele care obțin medii de minimum 7 la concursurile naționale pot ocupa posturi pe perioadă nedeterminată. Se desfășoară detașările și pretransferurile consimțite între unități de învățământ, atât pentru cadrele didactice titulare, cât și pentru debutanți.
Ordinea etapelor de mobilitate 2025:
„Art. 4 (1) Etapele de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar și activitățile aferente acestora se organizează conform prezentei Metodologii şi sunt, în ordinea în care se desfăşoară, următoarele:
a) constituirea tuturor posturilor didactice/catedrelor ca urmare a aplicării planurilor-cadru de învățământ, a aprobării proiectelor planurilor de şcolarizare și a ofertei educaționale;
b) constituirea normei didactice de predare, în baza documentelor de numire/transfer/ repartizare pe post/catedră, în ordine, a personalului didactic de predare titular, respectiv a
cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6);
c) întregirea normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular în două sau mai multe unităţi de învățământ ori pe două sau mai multe specializări şi completarea normei didactice de predare pe perioadă nedeterminată/determinată a personalului didactic de predare titular la nivelul unităţii/unităţilor de învățământ în care este titular/consorțiului, urmată de completarea normei didactice de predare pe perioadă determinată pentru cadrele didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6) la nivelul unităţii/unităţilor de învățământ/consorțiului, cărora li se poate constitui cel puţin o jumătate de normă didactică de predare în baza documentelor de numire/transfer/repartizare pe post/catedră;
d) soluţionarea cererilor de transfer, la nivelul unităţilor de învățământ, ale cadrelor didactice titulare detaşate în interesul învățământului pentru nesoluţionarea restrângerii de activitate;
e) constituirea normei didactice de predare, încadrarea şi întregirea normei didactice de predare a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei în două sau mai multe unităţi de învățământ ori pe două sau mai multe specializări, urmată de completarea normei didactice de predare pe perioadă determinată, la nivelul unităţilor de învățământ în care sunt angajate/consorţiului, a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei, cărora li se poate constitui cel puţin o jumătate de normă didactică de predare în baza documentelor de repartizare pe post/catedră;
f) stabilirea personalului didactic de predare care îndeplinește condiţiile legale de pensionare la data de 1 septembrie 2025 şi a personalului didactic de predare titular din învățământul preuniversitar, care se menţine în activitate ca titular peste vârsta de pensionare în anul şcolar 2025-2026, conform prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
g) stabilirea tuturor posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate şi publicarea acestora în vederea ocupării cu personal didactic de predare;
h) completarea normei didactice de predare, la nivel județean/nivelul municipiului București, pe perioadă nedeterminată/determinată a cadrelor didactice titulare, respectiv pe perioadă determinată a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), urmată de transferarea personalului didactic de predare titular şi a cadrelor didactice debutante din învățământul preuniversitar de stat și particular prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), înscrise la examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025, aflate în restrângere de activitate, ca urmare a faptului că postul didactic nu se mai încadrează în sistemul de normare privind efectivele de antepreşcolari/preşcolari şi elevi prevăzute de lege, a diminuării numărului de grupe/clase de antepreşcolari/preşcolari sau elevi, a nerealizării planului de şcolarizare, a reorganizării sau desfiinţării unor unităţi de învățământ, urmată apoi de completarea normei didactice de predare pe perioadă determinată, la nivel județean/nivelul municipiului București, pentru cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei, cărora li se poate constitui cel puţin o jumătate de normă didactică de predare la nivelul unității/unităților de învățământ/consorțiului în care sunt angajate, în baza documentelor de numire/transfer/repartizare pe post/catedră;
i) modificarea duratei contractului individual de muncă din durată determinată de un an în contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei, în condițiile Legii nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, dacă postul/catedra este vacant(ă) începând cu 1 septembrie 2025, la nivel județean/nivelul municipiului București, pentru cadrele didactice calificate, care au dobândit definitivarea în învățământ sau care promovează examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025, şi au promovat, în ultimii 6 (şase) ani, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învățământul preuniversitar, denumit în continuare concurs național, cu nota/media de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 64 alin. (8);
j) pretransferul consimţit între unităţile de învățământ la nivelul unităţii de învăţământ sau a consorţiului, în aceeaşi localitate, în localitatea de domiciliu sau pentru apropiere de domiciliu ori prin schimb de posturi al personalului didactic de predare titular, precum și al cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) și alin. (6) înscrise la examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025, urmat de modificarea repartizării cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei cărora nu li se poate constitui o normă didactică de predare completă conform deciziilor de repartizare pe post/catedră sau prin schimb de posturi;
k) prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2025-2026, pentru personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care a dobândit cel puţin definitivarea în învățământ şi a obţinut nota/media de repartizare minimum 7 (şapte), conform art. 64 alin. (9), după caz, la concursurile naţionale, sesiunile 2024 şi/sau 2023, respectiv 2024, 2023, 2022 şi/sau 2021 pentru învăţători/profesori pentru învățământ primar, în condiţiile prezentei Metodologii;
l) repartizarea posturilor didactice/catedrelor vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza mediei de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 64 alin. (8), obţinute de candidaţi la concursul naţional, sesiunea 2025, în condiţiile prezentei Metodologii;
m) repartizarea candidaților cu statut de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concursul național, sesiunea 2025, cu păstrarea statutului de cadre didactice titulare, și a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) și (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025, și au obținut media de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 64 alin. (8), în cadrul concursului național, sesiunea 2025, pe posturi didactice/catedre vacante indiferent de viabilitatea acestora, în condițiile prezentei Metodologii;
n) detaşarea în interesul învățământului a personalului didactic de predare titular în învățământul preuniversitar, precum şi a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025;
o) stabilirea continuităților pentru detaşare la cerere şi detașarea la cerere în baza rezultatelor obținute la concursul național, sesiunea 2025, în condiţiile prezentei Metodologii;
p) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată în baza mediei de repartizare minimum 7 (şapte), conform art. 64 alin. (9), obţinute la concursul naţional, sesiunea 2025, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, având prioritate candidaţii care beneficiază de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă în anul şcolar 2025-2026 în baza mediei de repartizare minimum 7 (şapte), conform art. 64 alin. (9), după caz, la concursurile naţionale, sesiunile 2024 şi/sau 2023, respectiv notei/mediei de repartizare minimum 7 (şapte) la concursurile naţionale, sesiunile 2024, 2023, 2022 şi/sau 2021 pentru învăţători/profesori pentru învățământ primar, în condiţiile prezentei Metodologii;
q) detaşarea la cerere prin concurs specific a personalului didactic de predare titular în învățământul preuniversitar, precum şi a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) şi (6), care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2025;
r) prelungirea duratei contractelor individuale de muncă în anul şcolar 2025-2026, pentru personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care a obţinut nota/media de repartizare minimum 5 (cinci), conform art. 64 alin. (9), după caz, la concursurile naţionale, sesiunile 2024 şi/sau 2023, respectiv 2024, 2023, 2022 şi/sau 2021 pentru învăţători/profesori pentru învățământ primar, în condiţiile prezentei Metodologii;
s) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată, prin concurs naţional, în baza mediei de repartizare de minimum 5 (cinci), conform art. 64 alin. (9) obţinute la concursul naţional, sesiunea 2025;
t) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pentru angajare pe perioadă determinată, în baza notei/mediei de repartizare minimum 7 (șapte), conform art. 64 alin. (9), după caz, obţinute la concursurile naţionale, sesiunile 2024, 2023, 2022, 2021, 2020 sau 2019, respectiv în baza notei/mediei de repartizare minimum 5 (cinci), conform art. 64 alin. (9), după caz, obținute la concursurile naţionale, sesiunile 2024, 2023 sau 2022, în condiţiile prezentei Metodologii;
u) stabilirea personalului didactic de predare pensionat, care a avut calitatea de personal didactic de predare titular în învățământul preuniversitar şi se reîncadrează în funcţia de personal didactic de predare, în anul şcolar 2025-2026, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, conform prevederilor art. 229 alin. (12) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare;
v) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate cu personal didactic de predare calificat în regim de plata cu ora;
w) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate prin concurs/ testare organizat(ă) la nivel judeţean/nivelul municipiului Bucureşti;
x) ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate pe parcursul anului şcolar, în condițiile prezentei Metodologii”.
4. Încadrarea personalului didactic de predare, interdicții cu conotații penale conform art. 6 din METODOLOGIA-CADRU din 2 decembrie 2024 privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2025-2026
Încadrarea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, pe durata de viabilitate a postului, pe perioadă determinată de cel mult un an şcolar, cu posibilitatea prelungirii contractului sau în regim de plata cu ora, în condiţiile legii şi prezentei Metodologii, se realizează în funcţiile didactice de predare prevăzute la art. 165 coroborate cu prevederile art. 249 alin. (3), (5)-(28) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
În baza prevederilor art. 249 alin. (1), (7), (8), (9), (10), (16), (20), (24) şi (25) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, încadrarea personalului didactic de predare în funcţiile didactice de predare din învăţământul antepreşcolar, preşcolar şi primar se realizează, raportat la studiile finalizate cu diplomă, după cum urmează:
a)absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente cu specializarea
"Educator-puericultor" se încadrează în învăţământul antepreşcolar în funcţia didactică de educator;
b)absolvenţii cu diplomă ai unui program de studii universitare de masterat cu specializarea "Educaţie timpurie" se încadrează în învăţământul antepreşcolar în funcţia didactică de profesor pentru educaţie timpurie;
c)absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic sau ai unei alte şcoli echivalente cu specializarea "Educatoare/Educator" se încadrează în învăţământul preşcolar în funcţia didactică de educatoare;
d)absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic sau ai unei alte şcoli echivalente cu specializarea "Învăţătoare/ Învăţător" se încadrează în învăţământul primar în funcţia didactică de învăţător;
e)absolvenţii cu diplomă ai ciclului I de licenţă cu specializarea "Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar" se încadrează în învăţământul preşcolar în funcţia didactică de profesor pentru educaţie timpurie, iar în învăţământul primar în funcţia de profesor pentru învăţământul primar;
f)absolvenţii cu diplomă ai colegiilor universitare de institutori sau ai unei alte şcoli echivalente se încadrează în învăţământul preşcolar în funcţia didactică de educatoare, iar în învăţământul primar în funcţia didactică de învăţător;
g)absolvenţii care au finalizat cu diplomă colegii universitare de institutori sau alte şcoli echivalente şi studii universitare cu diplomă de licenţă, precum şi cei care au echivalat învăţământul universitar realizat prin colegiul universitar de institutori, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, în baza prevederilor art. 149 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se încadrează în învăţământul preşcolar în funcţia didactică de profesor pentru educaţie timpurie, iar în învăţământul primar în funcţia didactică de profesor pentru învăţământul primar.
Excepții
Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în anul şcolar 2025-2026, în baza prevederilor art. 249 alin. (3), (5), (6), (13) şi (20) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, încadrarea personalului didactic de predare în funcţiile didactice de predare din învăţământul antepreşcolar, preşcolar şi primar se realizează, raportat la studiile finalizate cu diplomă, după cum urmează:
a)absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic cu specializarea "Educatoare/Educator" sau "Învăţător/Învăţătoare", precum şi absolvenţii cu diplomă ai colegiilor universitare de institutori care au absolvit cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi se încadrează în învăţământul antepreşcolar în funcţia didactică de educator;
b)absolvenţii cu diplomă ai ciclului I de licenţă cu specializarea "Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar", care au absolvit cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, se încadrează în învăţământul antepreşcolar în funcţia didactică de profesor pentru educaţie timpurie;
c)absolvenţii cu diplomă ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente care, până la data de 31 august 2023, au dobândit calitatea de titulari în învăţământul preuniversitar/debutanţi prevăzuţi la art. 24 alin. (4) şi (6)/angajaţi pe perioada viabilităţii postului se încadrează în învăţământul preşcolar şi primar în funcţia didactică de institutor şi se salarizează corespunzător funcţiei didactice de "institutor cu studii superioare de scurtă durată";
d)absolvenţii cu diplomă ai liceului pedagogic cu specializările "Educatoare/Educator" sau "Învăţător/Învăţătoare" şi ai unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă care, până la data de 31 august 2023, au dobândit calitatea de titulari/debutanţi prevăzuţi la art. 24 alin. (4) şi (6)/angajaţi pe perioada viabilităţii postului se încadrează în învăţământul preşcolar în funcţia didactică de profesor pentru educaţie timpurie, iar în învăţământul primar în funcţia didactică de profesor pentru învăţământul primar.
Reguli privind învăţământul preuniversitar particular
Prevederile alin. (3) lit. c) şi d) din art. 6 se aplică şi personalului didactic de predare, corespunzător studiilor, care pe parcursul anului şcolar 2023-2024, până la data de 31 august 2024, a dobândit calitatea de titular/debutant prevăzut la art. 24 alin. (4) şi (6) în învăţământul preuniversitar particular.
Reguli privind învăţământul învăţământul special
În învăţământul special, încadrarea în funcţiile didactice de predare se realizează în conformitate
cu prevederile art. 165 coroborate cu prevederile art. 249 alin. (3), (11), (13), (12), (17-19) şi (26)-(28) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Suspendarea contractului individual de muncă
Suspendarea contractului individual de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată/determinată al personalului didactic de predare angajat în unităţi de învăţământ preuniversitar de stat se dispune
prin decizia directorului unităţii de învăţământ emisă în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, iar în unităţile de învăţământ preuniversitar particular de către conducerea unităţii de învăţământ, în situaţiile prevăzute la art. 184, art. 221 alin. (1) şi art. 227 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia detaşării personalului didactic de predare titular, precum şi în alte situaţii prevăzute în Contractele colective de muncă aplicabile.
Interdicții cu conotații penale
Nu poate ocupa/exercita o funcţie didactică de predare sau orice activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii, contra libertăţii persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărţuire, trafic de minori, proxenetism, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals şi uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea, conform prevederilor art. 168 alin. (7) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare. În vederea verificării situaţiilor prevăzute mai sus, în perioada de încadrare a personalului didactic de predare, conducerile unităţilor de învăţământ solicită cadrelor didactice să depună la secretariatul unităţii de învăţământ certificatul de cazier judiciar şi certificatul/adeverinţa de integritate comportamentală prevăzut(ă) de Legea nr. 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum şi pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, cu modificările
ulterioare, denumit în continuare Registru (citește mai mult, aici Registrul national automatizat | LEGIStm.ro | Legislatie Online - iLegis | Management Dosare Instanta - JuristPRO si AvocatPRO | Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt - http://www.legistm.ro/blog/registrul-naional-automatizat-cu-privire-la-persoanele-care-au-comis-infraciuni-sexuale-de-exploatare-a-unor-persoane-sau-asupra-minorilor).
În situaţia în care, în urma verificărilor certificatului de cazier judiciar, respectiv a certificatului/adeverinţei de integritate comportamentală, se constată faptul că un cadru didactic are antecedente penale pentru infracţiuni prevăzute la alin. (7), pentru care nu a intervenit reabilitarea sau este înscris în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, acesta pierde dreptul de a fi încadrat şi este eliberat din funcţia didactică.
Eliberarea din funcţia didactică
Eliberarea din funcţia didactică a personalului didactic de predare angajat în unităţi de învăţământ preuniversitar de stat se dispune prin decizia directorului unităţii de învăţământ, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea ISJ/ISMB, iar în unităţile de învăţământ preuniversitar particular de către conducerea unităţii de învăţământ, cu informarea ISJ/ISMB, în situaţiile prevăzute la alin. (8) la data constatării acestora, precum şi într-una dintre următoarele situaţii:
a)la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform prevederilor art. 55 lit. a) din Legea nr. 53/2003, republicată, Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, după aplicarea procedurilor prevăzute la art. 26 şi 27, respectiv la art. 30 din prezenta Metodologie, dacă este cazul;
b)la încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor, conform prevederilor art. 55 lit. b) din Legea nr. 53/2003, republicată, Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
c)ca urmare a concedierii pentru necorespundere profesională, conform prevederilor art. 61 lit. d) din Legea nr. 53/2003, republicată, Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
d)urmare a demisiei, conform prevederilor art. 81 din Legea nr. 53/2003, republicată, Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
e)ca efect al aplicării sancţiunii disciplinare, în temeiul prevederilor art. 210 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Deciziile emise privind încetarea contractului individual de muncă al personalului didactic de predare din unităţile de învăţământ de stat, în situaţia în care contractul individual de muncă nu încetează de drept, se transmit către ISJ/ISMB, iar inspectorul şcolar general al ISJ/ISMB emite decizia de constatare a încetării contractului individual de muncă, în conformitate cu prevederile art. 183 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care, pentru un cadru didactic repartizat în două sau mai multe unităţi de învăţământ de stat, s-a dispus eliberarea din funcţie într-o unitate de învăţământ, în baza deciziei directorului unităţii de învăţământ, ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare, în temeiul prevederilor art. 210 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, inspectorul şcolar general al ISJ/ISMB emite decizia de anulare a repartizării cadrului didactic respectiv în toate unităţile de învăţământ, precum şi decizia prevăzută la alin. (10). Posturile didactice/catedrele vacantate ca urmare a eliberării din funcţia didactică a personalului didactic de predare angajat în unităţi de învăţământ preuniversitar de stat se comunică la ISJ/ISMB.
Cadrele didactice sancţionate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învăţământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de 7 (şapte) ani şcolari, conform prevederilor art. 215 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Infracțiunile enumerate sunt regăsite și detaliate de CODUL PENAL din 17 iulie 2009 (LEGEA nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare).
Pentru cititorii și abonații LEGIStm, punem la dispoziție un extras din CODUL PENAL cu definiții și explicații la infracțiunile enumerate de art. 168 alin. (7) din Legea nr. 198 din 4 iulie 2023 - a învățământului preuniversitar, actualizată - Anexa nr. 1, aici Acte specifice invatamantului preuniversitar - part. VI | LEGIStm.ro | Legislatie Online - iLegis | Management
Dosare Instanta - JuristPRO si AvocatPRO | Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra
Neamt- http://www.legistm.ro/blog/acte-normative-specifice-invatamantului-preuniversitar---part--vi.
Pentru abonații și cititorii LegisTM punem la dispoziție:
1. Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările
ulterioare.
2. CODUL PENAL din 17 iulie 2009-LEGEA nr. 286/2009, cu modificările și completările
ulterioare.
3. ORDINUL nr. 7.495 din 2 decembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 1.251 din 12 decembrie 2024, cu anexe.
Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic
Imagine: pexels.com
Copyright © 2004-2025. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana