În data de 19 ianuarie Ministerul Educației a aprobat Ordinul nr. 3051/2024 privind aprobarea Procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare.
Potrivit actului normativ, toți profesorii au obligația, ca până la data de 31 decembrie a acestui an, să declare că nu fac meditații cu elevii de la clasă. Documentul vine în completarea Legii 198/2023 a educației preuniversitare.
Prezentul ordin este prevăzut cu o anexă reprezentată de o declarație de interese pe care profesorii trebuie să o completeze cu toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu elevii. De asemenea, aceștia trebuie să completeze școlile și clasele la care predau și să declare că nu desfășoară „activități de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasele la care predau”.
„Personalul didactic de predare declară în scris, pe propria răspundere, sub sancțiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declarații, că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs”, conform art.5 alin (1).
În înțelesul Procedurii prin declarație de interese se intelege documentul scris, redactat pe propria răspundere, prin depunerea căruia cadrul didactic de predare confirmă că asigură echitate și obiectivitate în activitatea de predare-învățare-evaluare și că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs.
Personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese, până la data de 31 decembrie a fiecărui an. In ceea ce priveste personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31 decembrie, acesta trebuie sacompletee și sa depună declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.
Cadrul didactic încadrat în două sau mai multe unități de învățământ completează o singură declarație de interese, conform modelului standard prevăzut în anexa nr. 2, și depune câte un exemplar completat la fiecare unitate de învățământ.
Formularul privind declarația de interese este pus la dispoziția personalului didactic de predare, în format electronic, pe pagina de internet a unității de învățământ preuniversitar sau, la cerere, în format letric, de către responsabilul pentru declarațiile de interese.
Declarațiile de interese vor fi verificate de către un responsabil desemnat de conducerea unității de învățământ.
Conform Ordinului, responsabilul pentru declarațiile de interese are următoarele atribuții:
Nedepunerea declarațiilor de interese în termenele prevăzute de ordinul de ministru, precum și nedeclararea activităților de pregătire cu elevii, constituie abatere disciplinară, pentru care sancțiunile pot merge până la desfacerea contractului de muncă.
Prin obligarea profesorilor să declare toate activitățile pe care le desfășoară, inclusiv meditațiile cu elevii, ordinul de ministru urmărește să prevină conflictele de interese și să asigure o educație echitabilă pentru toți elevii.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de ThisisEngineering RAEng pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana