Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Omologarea mijloacelor de invatamant

Inapoi
Home » Blog » Omologarea mijloacelor de invatamant
Omologarea mijloacelor de invatamant
19/02/2025

Omologarea mijloacelor de învăţământ


În  Monitorul Oficial nr. 1268 din 17 decembrie 2024 a fost publicat de către Ministerul Educaţiei, ORDINUL nr. 7.442 din 19 noiembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ. Ordinul a intrat în vigoare la 10 decembrie 2024.


Ordinul este emis în baza art. 115 alin. (2) lit. ţ) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, în baza Ordinului ministrului educaţiei nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu modificările ulterioare și aprobă Metodologia de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ, prevăzută în anexă, parte integrantă din ordin.


La data intrării în vigoare a Ordinului nr. 7.442 din 19 noiembrie 2024, se abrogă Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 5.061/2017 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind asigurarea omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în învăţământul preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 773 din 29 septembrie 2017.
Ordinul nr. 7.442 din 19 noiembrie 2024 se duce la îndeplinire de către Direcţia generală minorităţi şi desegregare şi Direcţia generală echitate şi performanţă în învăţământul preuniversitar.
Metodologia din 19 noiembrie 2024 de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ are următoarea structură:
- Capitolul I Dispoziţii generale
- Capitolul II Scopul şi importanţa mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional
- Capitolul III Categoriile de mijloace de învăţământ în vederea utilizării lor în învăţământul preuniversitar
- Capitolul IV Principiile specifice aplicabile mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional
- Capitolul V Comisiile de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar
- Capitolul VI Desfăşurarea procedurii de omologare a mijloacelor de învăţământ
- Capitolul VII Criteriile pedagogice de evaluare/reevaluare a mijloacelor de învăţământ
- Capitolul VIII Contestaţii
- Capitolul IX Dispoziţii finale
- Anexe: Anexa 1- 5

 

Dispoziţii generale

Prezenta metodologie stabileşte cadrul general privind asigurarea omologării mijloacelor de învăţământ de către Ministerul Educaţiei, denumit în continuare ME, în scopul utilizării acestora în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Prezenta metodologie reglementează:
a)scopul, principiile utilizării şi importanţa mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional;
b)categoriile de mijloace de învăţământ pentru care se poate solicita obţinerea omologării în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar;
c)componenţa şi atribuţiile comisiilor de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar;
d)procedura de omologare a mijloacelor de învăţământ;
e)criteriile pedagogice specifice, în funcţie de domeniul educaţional, necesare pentru obţinerea omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării acestora în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, particular şi confesional.
În sensul prezentei metodologii se definesc următorii termeni:
a)Mijloacele de învăţământ reprezintă un ansamblu de instrumente, materiale didactice suport, produse, adaptate şi selecţionate, în mod deliberat, pentru a servi nevoilor organizării şi desfăşurării procesului instructiv-educativ din şcoală. Aceste instrumente sau complexe instrumentale au drept scop realizarea eficientă a procesului de predare-învăţare. Integrarea acestora în procesul didactic are rolul de a stimula elevii şi contribuie la formarea competenţelor, înţelese ca un ansamblu multifuncţional şi transferabil de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini.
b)Omologarea mijloacelor de învăţământ reprezintă confirmarea respectării criteriilor precizate în prezenta metodologie şi a cerinţelor pedagogice conform programelor şcolare componente ale curriculumului naţional obligatoriu şi opţional, precum şi a standardelor de realizare a fiecărui tip de mijloc de învăţământ în parte, vizând formarea la elevi a competenţelor generale şi specifice ale unei discipline de învăţământ.
c)Program informatic educaţional reprezintă un program informatic care completează, într-un mod atractiv, procesul de predare-învăţare-evaluare. Acesta se defineşte ca fiind orice produs software, în orice format ce poate fi utilizat pe un sistem de calcul şi care prezintă un subiect, o temă, un experiment, o unitate de învăţare, fiind o alternativă sau unica soluţie faţă de modelele educaţionale tradiţionale.
d)Comerciant, conform Codului civil, este profesionistul, persoană fizică sau persoană juridică, care exploatează, în condiţiile legii, o întreprindere economică comercială.
e)Resurse educaţionale deschise reprezintă resursele de învăţare care sunt utilizate şi adaptate la nevoile specifice ale procesului de învăţare şi pot fi utilizate gratuit. Conceptul de resurse educaţionale deschise are o semnificaţie largă, generoasă şi cuprinde diferite tipuri de materiale de învăţare.
f)Învăţare interactivă reprezintă o modalitate de stimulare a capacităţii de iniţiativă, având valenţe formative, aplicative, euristice, care ajută la descoperirea, înţelegerea şi fixarea mai rapidă a cunoştinţelor noi.

Testeaza iLegis 3 zile
 

Scopul şi importanţa mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional

Scopul omologării mijloacelor de învăţământ supuse analizei este acela de a verifica şi certifica îndeplinirea de către acestea a cerinţelor pedagogice din programele şcolare în vigoare şi de a avea o bună calitate, respectiv de a fi bine realizate din punctul de vedere al corectitudinii şi al abordării ştiinţifice, al coerenţei şi al clarităţii textului, precum şi din punct de vedere vizual.
Aportul mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional este de a fi un sprijin în dezvoltarea, verificarea şi evaluarea competenţelor elevilor, în stimularea creativităţii şi în încurajarea performanţei acestora.
Omologarea mijloacelor de învăţământ are rolul de a sprijini cadrele didactice în scopul îmbunătăţirii procesului educaţional, asigurând mijloace de învăţământ de calitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Acestea pot fi selectate şi utilizate la clasă de către cadrele didactice, în baza libertăţii iniţiativei profesionale.
Categoriile de mijloace de învăţământ în vederea utilizării lor în învăţământul preuniversitar Mijloacele de învăţământ pentru care se poate solicita obţinerea omologării în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar sunt clasificate în următoarele categorii:
a)materiale de învăţământ simbolico-figurative şi grafice: planşe, pliante, portrete, tablouri/postere, atlase, hărţi, globuri pământeşti, mape tematice educative, după cum urmează: planşe, fişe, jetoane, modele, alfabetar mobil/magnetic pentru elevi, mulaje animale, mulaje corp uman şi altele asemenea;
b)program informatic educaţional interactiv de predare-învăţare-evaluare: atlase digitale de botanică, de zoologie, de anatomie umană, hărţi digitale geografice, istorice, literaro-lingvistice, mape tematice educative interactive care cuprind planşe şi fişe interactive, exerciţii aplicative/de fixare a cunoştinţelor, chestionare aplicative şi interactive pentru verificare de cunoştinţe la finalul unui/unei capitol/teme/unităţi de învăţare, jocuri de tip exerciţii pentru verificare, dobândire a cunoştinţelor şi formare a competenţelor;
c)program informatic educaţional de simulare a unor situaţii, experimente, demonstraţii, procese, fenomene, itemi de evaluare/laboratoare virtuale: laboratoare virtuale lingvistice în care se desfăşoară activităţi interactive prin intermediul exerciţiilor, jocurilor didactice şi al altor metode moderne de predare-învăţare care stimulează comunicarea şi socializarea, laboratoare virtuale de fizică, chimie, biologie, în care se desfăşoară animaţii pentru modele de structură şi/sau bazate pe experimente şi demonstraţii, modelaje, aplicaţii-joc privind dezvoltarea gândirii creative, a perspectivelor comparative, a spiritului critic;
d)program informatic educaţional cu jocuri educative: jocuri muzicale cu text şi cânt, jocuri didactice pentru cunoaşterea mediului, jocuri didactice de comunicare, jocuri didactice matematice şi logico-matematice, jocuri de construcţie, jocuri cu poveşti, jocuri pe teme şi conţinuturi de învăţare: jocuri de cuvinte, jocuri de rol, jocuri de experimentare, de antrenament;
e)aplicaţii multimedia interactive care includ combinaţii de text, audio, imagine, animaţie, video sau forme de conţinut interactive: înregistrări sonore didactice, filme didactice, grafică de animaţie;
f)materiale de învăţământ acţionale: aparate, truse de laborator care cuprind figuri şi corpuri geometrice, instrumente pentru geometrie, măsurarea şi compararea valorilor unor mărimi fizice, demonstrarea proprietăţilor corpurilor solide şi lichide, echipamente utilizate în procesul didactic la clasă;

g)jocuri şi jucării didactice pentru cunoaşterea mediului, jocuri didactice de comunicare, jocuri didactice matematice şi logico-matematice, jocuri muzicale, jocuri senzoriale de ghicire sau de recunoaştere a unui obiect, jocuri de analiză perceptuală, de reconstituire de imagini din fragmente.
Fiecărui mijloc de învăţământ pentru care se solicită omologarea în vederea utilizării în sistemul de învăţământ preuniversitar i se va atribui un titlu (denumire), conform anexei nr. 3.

 

Principiile specifice aplicabile mijloacelor de învăţământ în procesul educaţional

Principiile care stau la baza utilizării eficiente a mijloacelor de învăţământ în procesul de predare - învăţare - evaluare sunt:
a)principiul interactivităţii în învăţare, al flexibilităţii şi al adaptabilităţii la exigenţele procesului educaţional,
în baza căruia se urmăreşte promovarea mijloacelor de învăţământ care transmit sau prezintă interactiv cunoştinţe, în funcţie de tematică şi de prezentare, în conformitate cu programa şcolară;
b)principiul sustenabilităţii, conform căruia mijloacele de învăţământ transmit informaţii corecte şi coerente adaptate la metodele şi strategiile didactice în funcţie de nivelul de învăţământ şi de vârstă a elevilor;
c)principiul funcţionalităţii, conform căruia mijloacele de învăţământ transmit dezvoltarea cognitivă a elevului în raport cu perspectivele comparative, cu spiritul critic şi flexibil;
d)principiul abordării strategice şi al tipurilor variate de profil se referă la modul în care se planifică şi se implementează strategiile pentru a se atinge obiectivele din sistemul de învăţământ, pe termen lung;
e)principiul relevanţei şi al eficienţei în procesul de învăţare, prin care mijloacele de învăţământ respectă corectitudinea ştiinţifică a conţinuturilor, în acord cu programa şcolară;
f)principiul garantării identităţii culturale a tuturor cetăţenilor români şi dialogului intercultural;
g)principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român;
h)principiul coerenţei se referă la formularea clară, completă şi corectă a cerinţelor activităţilor propuse;
i)principiul accesibilităţii utilizării mijloacelor de învăţământ, conform căruia cunoştinţele, priceperile şi deprinderile să fie adaptate în mod gradual la posibilităţile cognitive ale elevilor, precum şi la particularităţile de vârstă ale acestora;
j)principiul nediscriminării implică accesul la educaţie de calitate şi se realizează fără discriminare, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de etnie, de limbă, de religie;
k)principiul datelor deschise face referire la datele publice produse de Ministerul Educaţiei şi de instituţiile din sistemul naţional de învăţământ, care sunt publicate în format deschis, în conformitate cu art. 3 lit. ş) din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare. Comisiile de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar

Ministerul Educaţiei organizează comisiile de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar.

 

Desfăşurarea procedurii de omologare a mijloacelor de învăţământ

Procesul de omologare a mijloacelor de învăţământ se face în funcţie de categoria în care se încadrează mijloacele de învăţământ.
Solicitantul depune la registratura ME în format letric sau electronic dosarul de omologare care cuprinde:
a)solicitare de omologare a mijlocului de învăţământ în vederea utilizării în sistemul de învăţământ
preuniversitar, care conţine cel mult 10 titluri pentru care se solicită analiza şi omologarea; în cazul în care se solicită omologarea unui număr mai mare de titluri, acestea vor fi cuprinse în următoarea solicitare, care se va depune după primirea rezoluţiei pentru primul set de titluri evaluate, conform anexei nr. 2;
b)datele de identificare ale mijlocului de învăţământ se completează pentru fiecare mijloc de învăţământ în parte, conform anexei nr. 3;
c)trei exemplare din fiecare titlu, sub formă de machete sau produse finite din următoarele categorii de mijloace de învăţământ: materiale grafice, jocuri şi jucării didactice;
d)în cazul în care materialul didactic este electronic/program informatic educaţional se vor indica linkul de acces, userul şi parola, dacă acestea există;
e)în cazul în care materialul didactic este pentru disciplina religie - cult ortodox, solicitantul va depune şi avizul cultului din partea Patriarhiei Române/Mitropoliei.

 

Criteriile pedagogice de evaluare/reevaluare a mijloacelor de învăţământ

Evaluarea mijloacelor de învăţământ vizează criteriile eliminatorii cuprinse în anexa nr. 1, precum şi criteriile specifice privind calitatea şi corectitudinea ştiinţifică.
Criteriile specifice privind calitatea şi corectitudinea ştiinţifică sunt:
a)conformitatea cu programa şcolară şi corectitudinea conţinutului ştiinţific;
b)construcţia pedagogică a conţinutului ştiinţific;
c)abordarea didactică a conţinutului ştiinţific;
d)organizarea internă în vederea formării de competenţe în conformitate cu programa şcolară.

 

Contestaţii

Solicitanţii care au primit rezoluţie de neomologare pot face contestaţie în termen de maximum 5 zile şi pot redepune dosarul de omologare, după remedierea observaţiilor menţionate de către comisia de specialitate numită iniţial.
Dosarul de omologare se reanalizează de către o nouă comisie de specialitate constituită prin nota aprobată de către secretarul de stat care coordonează procesul de omologare a mijloacelor de învăţământ.
În termen de 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea contestaţiei, comisiile de specialitate reanalizează mijlocul de învăţământ.
În cazul în care sunt mai multe mijloace de învăţământ supuse reevaluării pentru aceeaşi/acelaşi
disciplină/domeniu/nivel, termenul se poate prelungi, după caz, cu 20 de zile lucrătoare.
În termen de 10 zile de la reanalizarea mijloacelor de învăţământ de către comisiile de specialitate, solicitantul este înştiinţat în scris dacă reevaluarea se prelungeşte.
Dacă după reanalizare rezultatul este negativ, dosarul de omologare se încheie şi decizia comisiei de contestaţie este definitivă.

Dispoziţii finale

Modalitatea de utilizare a mijloacelor de învăţământ omologate de către unităţile de învăţământ
preuniversitar şi folosirea lor în procesul instructiv-educativ se reglementează prin regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Omologarea mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în unităţile de învăţământ preuniversitar îşi încetează efectele, la momentul completării/revizuirii/modificării curriculumului naţional, în cazul în care modificarea este cu mai mult de 25% a programei şcolare.
Ministerul Educaţiei elaborează o procedură prin care detaliază modalitatea de omologare a mijloacelor de învăţământ în vederea utilizării lor în sistemul de învăţământ preuniversitar, calendarul activităţilor şi criteriile specifice de conformitate. Înaintarea solicitărilor de omologare a mijloacelor de învăţământ în scopul utilizării acestora în învăţământul preuniversitar, pentru anul şcolar următor, se realizează de la începutul anului şcolar până la data de 15 mai. În perioada 15 mai-31 august se evaluează mijloacele de învăţământ primite până la data de 15 mai a anului
curent. Mijloacele de învăţământ care au primit rezoluţie de omologare sunt înscrise în listele mijloacelor de învăţământ omologate, în vederea utilizării acestora în învăţământ, şi sunt publicate pe site-ul www.edu.ro. Mijloacele de învăţământ care au primit rezoluţie de neomologare sunt înscrise în listele mijloacelor de învăţământ neomologate şi sunt publicate pe site-ul www.edu.ro.
Lista cu mijloacele de învăţământ omologate conţine nivelul de învăţământ/disciplinele/domeniile de pregătire/activităţile educaţionale, denumirea/titlul mijlocului de învăţământ, numele şi prenumele autorului/denumirea producătorului, numărul rezoluţiei de omologare, datele de identificare, respectiv inscripţionarea/titlul şi este publică în perioada în care este în vigoare curriculumul naţional.


Lista cu mijloacele de învăţământ neomologate conţine nivelul de învăţământ/disciplinele/domeniile de pregătire/ activităţile educaţionale, denumirea/titlul mijlocului de învăţământ, numele şi prenumele autorului/denumirea producătorului, numărul rezoluţiei de neomologare şi este publică în perioada în care este în vigoare curriculumul naţional.


Sursa:
Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare

Ordinul nr. 7.442 din 19 noiembrie 2024 pentru aprobarea Metodologiei de asigurare a omologării mijloacelor de învăţământ

 

Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic

 

Imagine: pexels.com
 

Copyright © 2004-2025. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty